Wat mag je verwachten van je kraamverzorgster?

Door Joke Robbemont

Een kraamverzorgster is je steun en toeverlaat na de bevalling. Want als je denkt dat je de enige bent die onzeker is, dan heb je het mis! Iedereen die voor het eerst moeder of vader wordt denkt ‘Help en nu?’.

De kraamverzorgster ondersteunt de kraamvrouw en zo nodig de vader. Ook zorgt zij ervoor dat het kindje na de geboorte op temperatuur kan komen en binnen een uur aan de borst wordt gelegd wanneer de moeder borstvoeding wil gaan geven. Bij een thuisbevalling assisteert de kraamverzorgster de verloskundige.

Zorguren

Het aantal zorguren dat je krijgt van de kraamverzorgster wordt vooraf besproken bij je intake. Het kan variëren van 24 tot 80 uur per kraamweek. Dit hangt af van de wens van het gezin en de eventuele noodzaak.

Huishouden op rolletjes

Verder zorgt de kraamverzorgster ervoor dat het huishouden op rolletjes loopt, zodat de ouders zich kunnen richten op hun kindje en elkaar goed leren kennen. De visite wordt voorzien van koffie, thee en fris met veelal het bekende beschuit met muisjes. Al kennen we tegenwoordig ook veel varianten op het beschuitje. Al met al probeert een kraamverzorgende er een fijne en gezellige week van te maken, zodat men later kan terug kijken op een heerlijke kraamperiode.

Joke Robbemont (57) is kraamverzorgster. Voor Slimmer Zwanger deelt ze praktische tips, evenals grappige en ontroerende ervaringen. Ze vindt het geweldig om de kraamweek met een fijn gevoel af te sluiten, omdat ze het gezin goed geïnformeerd en verzorgd achterlaat. Het verloop van de zwangerschap is iets waar Joke zich telkens in verdiept. Tenslotte helpt dat haar om de kraamweek, die toch voor iedereen weer anders is, goed in te schatten en zo gezamenlijk prettig door te komen.

Reacties

Nog geen reacties

Reactie

Klinkt goed, dus stuur me dat magazine met tips!

# slimmerzwanger