Wassen

Door Marjolijn Vermeulen – de Jong

Het is negen uur op de NICU van het Máxima Medisch Centrum. Rond deze tijd komen de meeste ouders bij hun kindje kijken. Samen met de ouders ga ik hun baby wassen. In de eerste dagen is dat wassen allemaal nog heel spannend. De meeste ouders durven hun kleine baby haast niet aan te raken. “Anders breek ik misschien nog iets,” hoor ik heel vaak.  Maar al snel groeit dat vertrouwen en vinden ouders het fijn om hun baby aan te raken.

Water & olie

Ik vul twee kleine bakjes met warm water. In het ene bakje doe ik wat olie en in de andere doe ik niets. Het wassen en drogen zelf doen we met gazen. Die zijn zacht voor de huid en ook heel klein en dun. Zo kunnen we overal goed bij. Water wordt gebruikt voor het gezichtje en de olie voor de rest van het lichaam.

Drie dagen

Het wassen is een hele zware handeling voor een te vroeg geboren baby. Het kost ze heel veel energie en geeft veel stress. Stress is niet goed voor de hersentjes van een te vroeg geboren baby. Ik probeer ouders te leren naar de signalen van hun baby te kijken. Als het te vermoeiend is, wassen we alleen het gezichtje en de handjes. Als een baby’tje al wat meer aan kan, wassen we het hoofdje, de hals en het bovenlichaam. De dag erna wassen we weer het gezichtje en de handjes en komt ook het onderlichaam aan de beurt. En zo is een te vroeg geboren baby in twee of drie dagen tijd helemaal gewassen!

Marjolijn Vermeulen-de Jong (38) werkt in het Máxima Medisch Centrum als verpleegkundige en borstvoedingsdeskundige op de intensive care van de afdeling neonatologie; daar waar de pasgeboren baby’s een moeilijke start maken. Met haar vijftien jaar ervaring als NICU-verpleegkundige heeft ze het geluk – en soms verdriet – in die allereerste spannende dagen van heel dichtbij, tussen enge kabels en slangen, meegemaakt. Als moeder van een dochter (10) en een zoon (8) snapt ze des te meer dat de gezondheid van je ongeboren kind boven alles gaat. Want hoe mooi ze haar werk ook vindt, ze gunt niemand de afschuwelijke angst die gepaard gaat met de (vroeg)geboorte van een kindje.

Reacties

Nog geen reacties

Reactie

Klinkt goed, dus stuur me dat magazine met tips!

# slimmerzwanger