“Met Slimmer Zwanger breng ik onderzoek naar vruchtbaarheid en zwangerschap naar jouw keuken en slaapkamer!”

Vijftien jaar geleden ontstond bij de bedenker van Slimmer Zwanger, professor Régine Steegers-Theunissen, het idee voor een coachingsprogramma om stellen te ondersteunen bij het krijgen van een gezonde baby. Régine: “Uit elk onderzoek dat ik de afgelopen jaren deed, blijkt telkens weer datzelfde resultaat: als je samen gezonder leeft, neemt de kans op zwangerschap en daarmee een gezonde baby, flink toe.” 

Als afgestudeerd arts kun je, eenvoudig gezegd, twee kanten op. Óf je wordt dokter óf je gaat medisch onderzoek doen. Al vroeg in de collegebanken raakte Régine Steegers-Theunissen geïnteresseerd in de eerste drie maanden van de zwangerschap en alles wat daaraan vooraf gaat. “De ‘periconceptie-periode’ zoals dat in onderzoeksland heet, is eigenlijk net zo’n groot wonder als de zwangerschap zelf,” vertelt Régine enthousiast. “Vruchtbaarheid en de vroegste ontwikkeling van de baby zijn van zoveel dingen afhankelijk… Dat móest ik onderzoeken. En inmiddels zijn we alweer zo’n dertig jaar en dus vele onderzoeken verder. En weet je wat nou zo interessant is? Uit bijna elk onderzoek blijkt het belang van gezond eten en leefgewoonten. Anders gezegd: als je gezonde keuzes maakt, verbetert bijna altijd de vruchtbaarheid en treden er tijdens de zwangerschap bij zowel moeder als kind minder complicaties op.”

Drie gouden regels

Gezond zwanger worden, is meer dan een wonder, want een deel ervan heb je zelf in de hand, legt Régine uit. “Als het gaat om het verbeteren van je vruchtbaarheid én een ongestoorde zwangerschap, gelden drie gouden regels: eet genoeg fruit en groente, slik dagelijks foliumzuur en stop met alcohol en roken. En ja, ook voor mannen is dit interessante kost! Want door gezond te eten, flink te minderen met alcohol en te stoppen met roken, schiet de kwaliteit van sperma omhoog. En iedereen begrijpt hoe belangrijk dat voor de vruchtbaarheid is…”

Gouden regel 1: eet genoeg groente en fruit

Eet elke dag twee stuks fruit en tweehonderd gram groente. Doe je dat, dan ben je volgens Régine super gezond bezig. “Het fijne is, zolang je je elke dag maar afvraagt of je genoeg groente en fruit hebt gegeten is af en toe een frietje of taartje echt geen probleem,” legt Régine uit. “En omdat ik weet hoe lastig het is om die groente- en fruitregel vol te houden, helpt Slimmer Zwanger je daarmee. De recepten en berichten zijn wat dat betreft echt een steuntje in de rug. Gelukkig ervaren de meeste deelnemers dat ook zo. Trouwens, je familie en vrienden kunnen je ook helpen het vol te houden. Vertel dat jullie je hebben voorgenomen om gezonder te eten en vraag of ze daar rekening mee willen houden. Je zult merken dat de mensen die dichtbij je staan, heus bereid zijn te helpen. En als je even een dipje hebt, wat vast een keer gebeurt, onthoud dan dat is aangetoond dat koppels die een IVF-behandeling ondergaan en gezonder gaan eten, veertig tot zestig procent meer kans hebben op een zwangerschap. En eenmaal ‘raak’ hebben zij tot 280% meer kans op gezonde groei van de baby, tot 70% minder kans op een open ruggetje en tot 60% minder kans op een aangeboren hartafwijking. Gezond eten is kortom geen garantie voor het krijgen van een gezond kind, maar vergroot je kansen wel enorm!”

Gouden regel 2: slik foliumzuur

“In één van onze eerste onderzoeken bestudeerden we of de kans dat de baby met een open ruggetje wordt geboren, ‘spina bifida’ is daar de medische term voor, verkleind kon worden als je foliumzuur slikt. ‘JA’ was het overduidelijke antwoord. En in de vele onderzoeken die volgden, hebben we dat steeds weer aangetoond. Slik je vóórdat je zwanger bent en in de allereerste weken van je zwangerschap foliumzuur, dan verklein je de kans dat je baby met een open ruggetje wordt geboren. Foliumzuur, gewoon bij de drogisterij te koop, begin je dus te slikken als je zwanger wil worden. Het liefst ben je minstens drie maanden voor de bevruchting begonnen met foliumzuur, zodat je hiervan genoeg op voorraad hebt als het ‘raak’ is. Want juist op het moment dat je nog niet door hebt dat je zwanger bent, in de derde of vierde week, wordt de basis van het centraal zenuwstelsel van je kindje, inclusief de hersenen, gelegd. Foliumzuur is een bouwstof die hierbij helpt. Daarom wil ik alle vrouwen met een kinderwens op het hart drukken om naar de drogist te gaan, foliumzuur te kopen en elke dag één tablet te slikken.”

Gouden regel 3: stop met sigaretten, alcohol & drugs

“Wat is naast gezond eten en foliumzuur slikken nog meer een goede tip om je vruchtbaarheid te verbeteren?’ wordt me weleens gevraagd. Het antwoord is simpel: door (allebei) te stoppen met roken. Toch begrijp ik dat in dat simpele antwoord een flinke uitdaging schuilt. Zeker als het om roken gaat. Gelukkig helpt het om te weten dat er heel veel mensen zijn die jou willen helpen om het roken te laten. En dat echt iedereen, ja, jij ook, kan stoppen met roken. Als je maar de juiste tips krijgt. Slimmer Zwanger ondersteunt je daarmee dus ook. Belangrijk hoor, want écht alle artsen en onderzoekers over de hele wereld zijn het wat roken betreft compleet met elkaar eens: stoppen met roken is veruit het allerbeste cadeau dat je jezelf en je ongeboren kind kunt geven. Laten we trouwens ook niet vergeten hoe belangrijk het is om, eenmaal zwanger, ook alcohol & drugs te laten. Want ook hiervoor geldt: van bier, wijn, sterke (mix)drankjes en drugs is aangetoond dat het, net als roken, de gezondheid van je ongeboren baby ernstig kan schaden.”

Samen het verschil maken

“Ik ben heel trots op Slimmer Zwanger,” glimlacht Régine, “ maar weet ook dat vrouwen én mannen bewust maken van hun eigen verantwoordelijkheid als het gaat om hun vruchtbaarheid en het krijgen van een gezonde baby, constante aandacht vraagt. Gelukkig krijg ik daarbij de hulp van een heleboel andere slimme professionals. Want mijn aandeel, onderzoek doen, is slechts een deel van al het werk. Daarom ben ik zo blij met Slimmer Zwanger. Samen met de experts die hieraan zijn verbonden, kunnen we het verschil maken voor al die stellen die de wens hebben een gezonde baby op de wereld te zetten. Een mooiere invulling van mijn taak als professor in de periconceptie epidemiologie kan ik me dus niet voorstellen!”

# slimmerzwanger