Snuggles, froggies en dekentjes

Door Marjolijn Vermeulen – de Jong

Een te vroeg geboren baby ligt in een couveuse. Dit is een ‘glazen’ huisje waarin het lekker warm en vochtig is. De te vroeg geboren baby hoort nog in het vruchtwater in de buik te zitten, daar is het ook lekker warm en vochtig. Het vocht is goed voor de huid van de baby. Omdat een te vroeg geboren baby zich, door zijn dunne huid, nog niet warm kan houden, is het belangrijk dat het lekker warm is in de couveuse en dat de deurtjes niet langer open zijn dan nodig is.

Zwieren en zwaaien

Door het glas van de couveuse kunnen we de baby’s goed bekijken zonder dat ze het koud krijgen. Voor een te vroeg geboren baby is het helemaal niet fijn om ‘bloot’ te liggen. In de buik van de moeder kan een baby bewegen, maar voelt hij ook de buik van zijn moeder, hij kan zich niet volledig uitstrekken. Een te vroeg geboren baby kan zijn beweging nog niet sturen, ze gaan liggen zwieren en zwaaien met hun armen en benen.

Mama’s buik nadoen

In de couveuse proberen we de buik van de moeder na te doen. De baby’s liggen in een Snuggle. Dit is een onderdeken met een opstaande rand en daar zitten twee bandjes aan vast. De baby kan zich nog wel bewegen, maar voelt dan de rand van de Snuggle en voelt de begrenzing bijna zoals in zijn moeders buik. Om ook het hoofdje te ondersteunen, leggen we daar een Froggie neer. Dat is een soort ‘zandzakje’ dat we goed om het hoofdje kunnen vouwen.

En een knuffel

En als laatste leggen we een dekentje over hen heen. Dit heeft vaak de grootte van een spuugdoekje of is zelfs soms nog kleiner. Maar het kan ook een knuffeldoekje zijn van de ouders zelf. Dit alles zorgt ervoor dat de baby heerlijk ontspannen kan slapen en dat het er meer als een bedje dan een medische couveuse uitziet.

Marjolijn Vermeulen-de Jong (38) werkt in het Máxima Medisch Centrum als verpleegkundige en borstvoedingsdeskundige op de intensive care van de afdeling neonatologie; daar waar de pasgeboren baby’s een moeilijke start maken. Met haar vijftien jaar ervaring als NICU-verpleegkundige heeft ze het geluk – en soms verdriet – in die allereerste spannende dagen van heel dichtbij, tussen enge kabels en slangen, meegemaakt. Als moeder van een dochter (10) en een zoon (8) snapt ze des te meer dat de gezondheid van je ongeboren kind boven alles gaat. Want hoe mooi ze haar werk ook vindt, ze gunt niemand de afschuwelijke angst die gepaard gaat met de (vroeg)geboorte van een kindje.

 

Reacties

Nog geen reacties

Reactie

Klinkt goed, dus stuur me dat magazine met tips!

# slimmerzwanger