Bakerpraatjes

Door: Joke Robbemont

Enthousiasme en motivatie waren de eerste gevoelens die omhoog kwamen toen ik werd benaderd om bij te dragen aan Slimmer Zwanger. Sinds acht jaar ben ik werkzaam als gediplomeerd kraamverzorgende bij ‘Kraamzorg De Waarden’ . In mijn vak maak ik hilarische én heftige dingen mee. Ik hoop jullie met mijn blogs deelgenoot te maken van het leven van een kraamverzorgster: mijn ervaringen in mijn gezinnen en praktische tips en wetenswaardigheden.

Waar komen de bakerpraatjes vandaan?

Nederland is uniek met het geven van kraamzorg. Wist je dat kraamzorg helemaal niet bestaat in de landen om ons heen? Vrouwen blijven dan na de bevalling wat langer in het ziekenhuis. Na thuiskomst ben je afhankelijk van je familie of vrienden. Vroeger, en dan bedoel ik voor 1900, werden vrouwen tijdens hun bevalling bijgestaan door een buurvrouw of familielid. Niet zo gek dat het sterftecijfer toen vrij hoog lag. Een bevalling noemen wij wel een ‘gezonde ziekte’, want er zitten risico’s aan vast. Sinds 1900 bestaat er daarom een opleiding. De dames die hier werden opgeleid, werden ‘baker’ genoemd. En deze dames vertelden de moeder verhaaltjes, sommige waar en sommige niet. Hier komen dus de zogenaamde ‘bakerpraatjes’ vandaan! Later werd de term baker vervangen door kraamverzorgende.

Joke Robbemont (57) is kraamverzorgster bij Kraamzorg De Waarden. Voor Slimmer Zwanger deelt ze praktische tips, evenals grappige en ontroerende ervaringen. Ze vindt het geweldig om de kraamweek met een fijn gevoel af te sluiten, omdat ze het gezin goed geïnformeerd en verzorgd achterlaat. Het verloop van de zwangerschap is iets waar Joke zich telkens in verdiept. Tenslotte helpt dat haar om de kraamweek, die toch voor iedereen weer anders is, goed in te schatten en zo gezamenlijk prettig door te komen.

Reacties

Nog geen reacties

Reactie

Klinkt goed, dus stuur me dat magazine met tips!

# slimmerzwanger