Ben ik wel vruchtbaar?

Door Laura

‘Ben ik wel vruchtbaar?’ Dat is dé vraag die regelmatig door mijn hoofd spookt. Enige tijd dacht ik dat ik hier uniek in was, maar nee hoor. Ik hoor van heel veel vrouwen dat ze hieraan twijfelen. Natuurlijk moet een kindje je gegund zijn en dat is niet in alle gevallen zo, maar de kans is vele malen groter dat het lukt en toch denken velen dat ze tot die kleine groep horen waarbij het moeilijk is of wellicht helemaal niet lukt. 

‘Iedereen om mij heen is zo zwanger!’ Herkenbaar deze gedachte? Iedereen om je heen lijkt binnen drie maanden zwanger te zijn. Roepen dan ook dat ze dit nog helemaal niet verwacht hadden; grrr. Of nog erger, die stellen die per ongeluk zwanger raken. Allemaal verhalen die je, ik in ieder geval wel, veel hoort. Mij geeft dit het gevoel dat ik er maar gênant lang over doe en het maakt mij ongerust. Kijk, daar heb die vraag alweer: ‘Ben ik wel vruchtbaar?’

Zwanger worden is soms een kwestie van jaren

En dan nu het echte verhaal: ik heb twee goede vriendinnen die er ruim anderhalf en drie jaar over hebben gedaan! Waarom je dit minder vaak hoort in je vriendenkring? Mensen schamen zich er wellicht voor of vinden het een pijnlijk onderwerp en houden het om die reden voor zich. Als ze dan eindelijk zwanger zijn, denken mensen die niet zo dichtbij staan dat het gewoon snel is gebeurd. En degenen die snel zwanger raken, vinden dit een hele prestatie en schreeuwen het van de daken. Althans… dat is tenminste mijn ervaring. Dit creëert het idee dat je in een poep en een scheet zwanger bent.

Rare verhalen

En dan helpt het hele anticonceptie verhaal ook niet mee. Als je juist níet zwanger wil raken, dan hoor je altijd van die spookverhalen over meisjes die in een zwembad waren waar wat dreef en hup, zo ineens zwanger waren. Of ben ik de enige die vroeger dit soort absurditeiten hoorde? ‘Je moet je goed beschermen’ was de boodschap, want het is zo gebeurd. Zo ben ik groot fan van het tv-programma ‘Sixteen & pregnant’ en daardoor wordt dit beeld extra bevestigd. Ik zou dit absoluut ook zo pitchen richting mijn dochter, maar het schept tegelijk enorme onrealistische verwachtingen als je zwanger wil worden…

Cijfers over vruchtbaarheid

Bij gezonde, jonge stellen is de kans op een zwangerschap – let op: elke maand opnieuw! – vijfentwintig procent, mits je het op het juiste moment doet natuurlijk… Nu is het begrip ‘gezond en jong’ wat wazig en kan iedereen wel een reden bedenken waarom je daar niet onder valt, maar geloof me, de kans is groter dat je gewoon wel vruchtbaar bent. Volgens de statistieken is tenslotte negentig procent van de stellen binnen twee jaar gelukt om zwanger te worden.

Wees dankbaar voor je lange aanlooptijd

Klinkt gek hè? Maar probeer te genieten van die aanlooptijd. Ik heb vriendinnen met een flitszwangerschap vaker horen zeuren over hun o zo zware zwangerschap en zware leven als moeder, vergeleken met de dames die God dankten voor hun mooie kindje als hun langgewenste zoon of dochter er dan eindelijk was. Is zeker niet in alle gevallen zo, maar ik denk dat je meer dankbaarheid en geluk voelt wanneer je ergens hard voor hebt moeten werken en er met smart op hebt zitten wachten. Tenminste, dit is wat ik mijzelf voorhoud terwijl ik wacht op een wondertje.

Laura (29) combineert een eigen bedrijf met haar baan als online marketeer. Ze wordt van duizend-en-één dingen blij. Behalve de spanning die het zwanger worden met zich meebrengt. Want dat is wel waar haar leven momenteel heel erg om draait: zwanger worden. Zegt ze eerst nog dat een ovulatietest niks voor haar is, één cyclus verder staat ze er toch eentje af te rekenen bij de drogist. Goed, je hoofd koel houden in tijden van absolute babypaniek; dat is dus hetgeen waar Laura ons in haar blogs van laat meegenieten.

 

Reacties

Nog geen reacties

Reactie

Klinkt goed, dus stuur me dat magazine met tips!

# slimmerzwanger