A

Als bij een zaadonderzoek naar het zaad van de man geen zaadcellen worden gevonden in het sperma, noemen we dat azoöspermie.

Dit woord geeft aan dat de beweeglijkheid van de zaadcellen in het sperma minder is dan gebruikelijk.

Anticonceptie zorgt ervoor dat je niet zwanger wordt als je seks hebt. Bekende vormen van anticonceptie zijn: de pil, spiraal, prikpil en de anticonceptiering.

Maar kan ik dan meteen zwanger worden als ik stop met anticonceptie? JA! Je kan meteen zwanger worden zodra je stopt met anticonceptie. Je hoeft ook niet te detoxen van de pil.

Maar… Het allerbeste voor jou en je toekomstig kindje is als je drie tot vier maanden voor de bevruchting al gezonder leeft. En je partner trouwens ook! Waarom drie tot vier maanden? Zo lang doet je lichaam erover om de eicel te laten rijpen die bij de bevruchting wordt gebruikt. En het lichaam van je partner om weer nieuwe zaadcellen aan te maken en te laten rijpen. Daarnaast weet je de eerste paar weken na bevruchting helemaal nog niet dat je zwanger bent. En toch is deze periode al enorm belangrijk voor je toekomstig kindje. Dan wordt namelijk al begonnen met de aanleg van onder meer de organen.

Dit is in een notendop waarom je wel nu al moet beginnen met gezonder leven. Als deelnemer van Slimmer Zwanger ontvang je wekelijks persoonlijke tips, weetjes en adviezen om jou te helpen zwanger te worden.

De afscheiding die af en toe uit je vagina komt is vocht en slijm uit je baarmoederhals en de wand van je vagina. Wanneer je zwanger bent is er vaak meer afscheiding. Dat is normaal.

Hoe komt dat? Er is sprake van een verhoogde doorbloeding en je hormonen zorgen voor veranderingen. Je bent hierdoor wel gevoeliger voor infecties.

 

Wanneer moet je contact opnemen met je verloskundige of huisarts? Als je afscheiding anders ruikt of zelfs stinkt, een andere kleur heeft (zoals geel of groen),  branderig gevoel bij je vagina, jeuk, pijn of als je afscheiding bloed bevat als je zwanger bent. Dit kan een teken van een infectie zijn. Bijvoorbeeld een schimmelinfectie. Meestal is dit snel verholpen met een crème. Als je zo’n infectie niet behandeld, kan je baby daar last van krijgen. Zie ook Candida.

Wat kan je zelf doen? Eigenlijk hetzelfde als altijd. Wassen met alleen water, géén zeep. Ook geen speciale vaginale zeep of reinigingsmiddelen. Tenzij de verloskundige of arts dit hebben gezegd.

 

Dit is een eiwit (stofje) in je vruchtwater. Bij een vruchtwaterpunctie kunnen de dokters meten hoeveel je van dit stofje in je vruchtwater hebt zitten. Als de hoeveelheid van dit stofje in jouw vruchtwater meer is dan normaal, kan het zijn dat je kindje een open ruggetje of open schedel heeft.

Kan dat ene wijntje kwaad tijdens de zwangerschap? JA! Dat kan kwaad. Zelfs in de eerste weken van je zwangerschap. Het blijkt dat zelfs een wijntje schade kan veroorzaken aan je ongeboren kindje. Met als gevolg mogelijk een miskraam, vroeggeboorte of als je baby straks wat ouder is mentale schade. Op het moment dat het meer dan één glas alcohol wordt, is het vrijwel zeker dat je kindje later een minder goed geheugen heeft, minder intelligentie en minder rekenvaardigheid. Bij meer dan zes glazen alcohol heeft je kleintje zelfs kans op FAS.
Dus het beste kan je stoppen met alcohol drinken zodra je zwanger wilt worden. Dat geldt trouwens ook voor je partner! Alcohol heeft namelijk ook invloed op de kwaliteit van het zaad en daarmee de vruchtbaarheid en jullie toekomstig kindje.
Ook alcohol in eten, waarbij de alcohol wordt verhit kan kwaad. Alcohol verdampt maar gedeeltelijk. Er blijft dus altijd alcohol in het eten zitten.

Kan je azijn veilig gebruiken tijdens je zwangerschap? Want dat wordt toch van alcohol gemaakt?

Laten we beginnen met het feit dat het Voedingscentrum in Nederland, maar ook de Amerikaanse variant daarvan en de wetenschappelijk verenigingen azijn niet op de lijst hebben gezet van producten die zwangere vrouwen niet mogen gebruiken. Daarmee zeggen ze dus dat het veilig is. Dat is een geruststelling. Maar hoe zit dat dan?

Ja, het is waar dat azijn van alcohol wordt gemaakt. Dus hoe kan het dan dat azijn wel veilig is om te gebruiken? Bij het maken van azijn wordt er bij het basisproduct dat wordt gebruikt, zoals wijn, lucht gelaten zodat de zogenaamde azijnzuurbacteriën actief worden. Deze zorgen ervoor dat de alcohol in het basisproduct omgezet wordt in azijnzuur. Is dan alle alcohol verdwenen na dit proces? Nee, niet altijd. Er blijft vaak nog een heel klein restantje over. En met heel klein bedoelen we ongeveer 0,01%. Meestal wordt azijn na dit proces nog gepasteuriseerd. Daarmee verdampt ook het laatste beetje alcohol in de azijn. En dan is de azijn volledig alcoholvrij. De azijn die je in de supermarkt koopt, is praktisch altijd gepasteuriseerd. Indien je zelf azijn maakt en niet pasteuriseert, kan er dus een minieme hoeveelheid alcohol achterblijven.

B

Het kan voorkomen dat je tijdens de zwangerschap bloed verliest. Dat kan een teken zijn dat er iets aan de hand is, maar dat hoeft niet. We raden je aan om contact op te nemen met je huisarts / verloskundige / gynaecoloog voor overleg. Zij kennen jouw situatie het beste en kunnen je daarom het beste adviseren.

Om je misschien wat gerust te stellen, als je tijdens de eerste dertien weken van je zwangerschap bloed verliest, blijft bij de helft van de vrouwen het vruchtje gewoon zitten. Kortom, bloedverlies tijdens de eerste weken van je zwangerschap betekent niet automatisch dat je een miskraam hebt. Bloedverlies komt vaak voor, vooral in de eerste drie maanden van je zwangerschap. Het zogenaamde eerste trimester.

Een van de kwaaltjes die je kan krijgen tijdens een zwangerschap, brandend maagzuur. Heel vervelend, maar je kan er vaak zelf al wat aan doen! Koffie, sinaasappelsap, vet eten en koolzuur kunnen het verergeren. Probeer deze middelen dus te vermijden. Blijf je last houden van dit zwangerschapskwaaltje? Overleg dan met je verloskundige of gynaecoloog.
Ga niet zelf bij de drogist middeltjes tegen maagzuur halen, sommige van deze middelen zijn niet goed voor je kleintje in wording. De apotheker, verloskundige of gynaecoloog kunnen je hierin adviseren.

De baarmoeder bevindt zich in je onderbuik. Wanneer je niet zwanger bent, heeft je baarmoeder ongeveer de grootte van een peer. Tijdens je zwangerschap groeit de baarmoeder mee met je kindje.

Wanneer je zwanger raakt, nestelt het bevruchte eicelletje zich in je baarmoederslijmvlies. Dit slijmvlies bevindt zich aan de binnenkant van je baarmoeder.

Je baarmoeder is met je vagina verbonden via de baarmoederhals- en mond. Voor de bevalling wordt de baarmoederhals wijder.

Je baarmoeder is met je vagina verbonden via de baarmoederhals- en mond. De baarmoedermond beschermt de baarmoeder tegen infecties. Tijdens je zwangerschap is de baarmoedermond afgesloten met een slijmprop.

Je merkt niet altijd dat je de slijmprop verliest. Bijvoorbeeld omdat het op de wc gebeurt. Soms verlies je de slijmprop pas nadat je weeën al zijn begonnen. Of je verliest de slijmprop en dan duurt het nog enkele dagen voordat je weeën krijgt.

De baarmoederwand bestaat uit drie lagen. Van buiten is de wand vrijwel glad, de middelste laag is spierweefsel en de binnenste laag bestaat uit slijmvlies. De plek waar het bevruchte eicelletje zich zal nestelen. Zie ook Baarmoederslijmvlies.

Je baarmoeder zit met banden (soort spieren) aan je bekken vast. Omdat je baarmoeder groeit tijdens je zwangerschap, komt er druk te staan op de banden en rekken ze uit. Bandenpijn is erg vervelend, maar niet gevaarlijk voor jou en je baby.

Vrouwen én mannen hebben een bekkenbodem. Je bekkenbodem is het laatste stukje van je romp dat je organen op hun plek houdt. Na je bekkenbodem komen er geen botten, spieren of weefsel meer aan te pas die je lichaam ondersteunen. Je bekkenbodem(spieren) zorgen er letterlijk voor dat je organen niet uit je lichaam zakken. En dat wat in je organen zit, zoals je plas en poep. Maar ook windjes.

Mannen hebben twee openingen in hun bekkenbodem; de plasbuis en de anus. Vrouwen hebben er nog eentje extra, dus drie openingen. Vrouwen hebben de plasbuis, de anus en de vagina.

 

Als de man klaarkomt in de vrouw zwemmen er miljoenen zaadcellen richting het eitje en is er slechts één zaadcel nodig die een klik heeft met het eitje. Die zaadcel dringt het eitje binnen en pats; dan is de bevruchting klaar!

Bij de billingsmethode reken je op basis van je vaginale afscheiding uit wanneer je vruchtbaar bent. Zodra je afscheiding doorzichtig en stevig is, zit je net voor je eisprong en ben je vruchtbaar. In combinatie met een ovulatietest is dat helemaal goed te controleren.

Tijdens je zwangerschap kun je te maken krijgen met bloedarmoede. Tijdens je eerste bezoek aan de verloskundige en rond de 30e week van je zwangerschap controleert de verloskundige jouw bloed. Bloedarmoede is goed te behandelen. De oorzaken zijn verschillend. Daarom geeft je verloskundige persoonlijk advies mocht je bloedarmoede hebben.

In de 12e week van je zwangerschap wordt jouw bloedgroep bepaalt. Tijdens de zwangerschap, of vlak na de geboorte, kunnen er problemen ontstaan als je kindje een andere bloedgroep heeft. Let op, dit geldt alleen voor bepaalde combinaties. De verloskundige vertelt je hier alles over.

Een hoge bloeddruk is niet goed voor de baby. Daarom controleert de verloskundige bij ieder consult je bloeddruk. Mocht deze te hoog zijn dan ontvang je persoonlijk advies van je verloskundige.

Body Mass Index (BMI) is een manier om te meten of je een gezond gewicht hebt. Overgewicht heeft een negatieve invloed op jouw vruchtbaarheid. Met Slimmer Zwanger helpen we jou een gezonde levensstijl te ontwikkelen waarbij de kans op vruchtbaarheid wordt vergroot.

Ook tijdens je zwangerschap is een gezond gewicht belangrijk. Gemiddeld komen vrouwen ongeveer 12 kilogram aan tijdens de zwangerschap. Op je persoonlijke dashboard kan je meer informatie vinden over hoeveel kilo’s jij met jouw BMI mag aankomen.

Wanneer de bevruchte eicel zich niet in de baarmoeder nestelt, maar op een andere plek, spreken we van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Ben je ongerust, raadpleeg dan je huisarts of verloskundige.

C

Cervix is een ander woord voor baarmoederhals of baarmoedermond.

Coïtus is een ander woord voor geslachtsgemeenschap. Seks is een breder begrip dan alleen geslachtsgemeenschap. Geslachtsgemeenschap is het inbrengen van de penis in erectie in de vagina. Bij seks kunnen er ook andere handelingen plaatsvinden, zoals aftrekken, vingeren, beffen, pijpen.

 

Tijdens je zwangerschap kunnen er complicaties ontstaan. Dit zijn ongewenste gebeurtenissen die nadelig zijn voor je gezondheid.

Een combinatietest vindt plaats tussen de 9e en 14e week van je zwangerschap. Bij deze test wordt onderzocht of je kindje chromosoomafwijkingen heeft of het downsyndroom.

Wil je meer weten over het verschil tussen een combinatietest en de NIPT? En wanneer je wat moet betalen? Lees dan deze blog.

Ons lichaam bestaat uit miljarden cellen, waar chromosomen in zitten. De chromosomen bevatten genen en bevatten erfelijke informatie. De eicel en spermacel bevatten 23 chromosomen. Tijdens de bevruchting komen 23 chromosomen van de vrouw en 23 chromosomen van de man bij elkaar. Zo ontstaat er weer een cel met 46 chromosomen. Tijdens je zwangerschap kan onderzocht worden of jullie baby een chromosoomafwijking heeft.

Een zuigcurettage is een methode om het vruchtje weg te halen bij ongewenste zwangerschap of bij een miskraam. Onder narcose of plaatselijke verdoving wordt de baarmoeder leeggezogen (slangetje of zuigertje) of met een metalen spatel (schrapertje) leeg gemaakt. Een curettage is een zeer ingrijpende gebeurtenis en kent voor- en nadelen. Je verloskundige, gynaecoloog of arts informeert en adviseert je hierover.

Als je een korte narcose krijgt, wordt je in slaap gebracht. Je merkt dan niets van de curettage zelf. Als de curettage onder plaatselijke verdoving wordt gedaan, voel je meestal weinig van de curettage zelf. Per ziekenhuis kan het verschillen welke voorkeur zij hebben. Ook jouw persoonlijk situatie telt mee in de keuze. Of narcose of plaatselijke verdoving. Beiden hebben voor- en nadelen. De gynaecoloog zal dat met je bespreken.

De curettage zelf duurt maar zo’n 5 tot 10 minuten. Bijna altijd mag je dezelfde dag weer naar huis. Als alles weggehaald is, stopt de bloeding meestal vanzelf binnen enkele dagen.

Helaas gaat het niet altijd helemaal goed. Ongeveer 1 op de 20 vrouwen moet na 2 weken weer terug voor nog een curettage. Ook zijn er andere risico’s. Er kunnen complicaties optreden zoals:

 • infectie
 • hevig bloedverlies
 • beschadiging van de baarmoeder of baarmoedermond
 • problemen door de narcose

Gelukkig komt dat maar zelden voor.

Er zijn ook risico’s voor toekomstige zwangerschappen:

 • Kleine kans op verklevingen van het baarmoederslijmvlies. Hoe vaker je een curettage hebt gehad, hoe groter de kans. Bij verklevingen kan het iets moeilijker zijn om weer zwanger te worden.
 • Kleine kans op beschadiging baarmoedermond. Een beschadiging aan de baarmoedermond kan een vroeggeboorte veroorzaken.

Omdat je lichaam vaak zelf de miskraam binnen twee weken op gang brengt en door deze risico’s, is het huidige advies om af te wachten na een miskraam.

Als je baarmoederhals/mond te zwak is om tot het eind van de zwangerschap gesloten te blijven, geeft dat een groter risico op een te vroeggeboren baby. Indien je baarmoederhals/mond te zwak is, kan er een bandje aangebracht worden bij je baarmoedermond. Dat noemen we een cerclage. Er wordt dan een kunststofbandje om de buitenkant van de baarmoedermond aangebracht. Dit zorgt ervoor dat de baarmoedermond ondersteund wordt en niet uit zichzelf kan openen (ontsluiting).
Wanneer loop ik risico dat mijn baarmoedermond te vroeg open gaat?
–  Als er een deel van je baarmoedermond is weggehaald. Bijvoorbeeld omdat je na een slecht uitstrijkje een lisexcisie hebt gehad;
– Als je eerder een te vroeg geboren kindje hebt gehad waar een zwakke baarmoederhals een rol in heeft gespeeld;
– Als uit een echo blijkt dat je een kortere baarmoederhals hebt en je afscheiding veranderd. Dan zal er door de verloskundige/gynaecoloog verder onderzoek gedaan worden en overlegd of er ingegrepen moet worden.
Wanneer wordt het bandje geplaatst?
Indien het een geplande ingreep is, wordt het bandje meestal tussen week 12 en week 16 geplaatst.
Hoe wordt het bandje geplaatst?
Er zijn twee manieren om het bandje, de cerclage, te plaatsen. Via de vagina of via de buik. De meeste bandjes worden via de vagina aangebracht.
Wanneer wordt het bandje eruit gehaald?
Als de cerclage via de vagina is aangebracht, dan wordt in week 36/37 het bandje weer verwijderd. Vanaf week 37 is een baby volgroeid genoeg om veilig ter wereld te komen.
Als de cerclage via de buik is aangebracht, dan krijg je een keizersnede. Meestal in week 38.
Hoe succesvol is een cerclage?
Dat is afhankelijk van hoeveel centimeter ontsluiting er al is. Als er al ontsluiting is en daarmee de baarmoederhals al deels geopend is, dan is de kans van slagen kleiner. Kans van slagen houdt in dat de baby niet te vroeg geboren wordt.

Candida is een schimmelinfectie en kan onder andere voorkomen in de vagina. Wanneer je candida in de vagina hebt rond de bevalling, moet deze direct behandeld worden. Zonder behandeling is er een kans dat je de infectie doorgeeft aan je baby. Bij baby’s noemen ze dit spruw, je herkent het aan kleine wit-gelige plekjes in je baby’s mond en keel. Ben je ongerust? Neem dan contact op met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog.

Tijdens je zwangerschap heb je volgens sommige onderzoeken een vergrote kans op het carpale tunnelsyndroom. Bij het carpale tunnelsyndroom is de zenuw afgekneld en vindt er dus af en toe een storing plaats in je bloedstroming. Tintelende of pijnlijke vingers en armen zijn effecten hiervan. Houd regelmatig de armen omhoog om het vocht af te voeren. Een carpaal-tunnelsyndroom tijdens de zwangerschap verdwijnt over het algemeen na de zwangerschap vanzelf.

Heeft cafeïne invloed op je vruchtbaarheid? Een vraag die vaak gesteld wordt en veel verschillende antwoorden op te vinden zijn.

Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat cafeïne en daarmee koffie invloed heeft op je vruchtbaarheid. Wel weten we dat grote hoeveelheden cafeïne (of je dat nu binnenkrijgt via cola, energiedrank, koffie of thee) invloed heeft op de ontwikkeling van een baby in de baarmoeder. De wetenschappers geven aan dat grote hoeveelheden cafeïne invloed heeft op gezonde groei van de baby, deze kan minder zijn als je veel cafeïne gebruikt. Ook geeft men aan dat er zelfs mogelijk miskramen zijn door te grote hoeveelheden cafeïne.
Er wordt geadviseerd om tijdens de zwangerschap maximaal drie koppen koffie per dag te drinken. Dat is ongeveer 200 tot maximaal 300 mg cafeïne. Houd er rekening mee dat in zwarte thee ook cafeïne zit, en in cola, energiedrank maar ook in groene thee.

Hoeveel koffie en andere cafeïne-houdende dranken drink je gemiddeld per dag als je kijkt naar de afgelopen week?
Als je onder die 200 tot maximaal 300 mg cafeïne per dag zit, dan kan het ook tijdens een zwangerschap volgens de laatste wetenschappelijke onderzoeken geen kwaad. Zit je daar boven, dan adviseren wel om alvast te minderen. Je weet namelijk de eerste weken van een zwangerschap nog helemaal niet dat je zwanger bent.

Cervix is een ander woord voor baarmoederhals. De cervixmeting meet de lengte van de baarmoederhals. Als de baarmoederhals te kort is, dan lijkt de kans op een vroeggeboorte verhoogd. Je verloskundige of gynaecoloog adviseert of het voor jou nodig is. Mocht je baarmoederhals te kort zijn dan geeft je verloskundige of gynaecoloog adviezen die op jouw situatie zijn afgestemd.

Conceptie is het moment dat jouw eicel bevrucht wordt door een spermacel. Dus eigenlijk een ander woord voor bevruchting!

De allereerste melk die na de geboorte uit de borsten van mama komt. Deze melk is een speciale krachtmix: het bevat veel antistoffen tegen ziektes en heeft een hoge voedingswaarde.

D

Het woord dat artsen gebruiken voor pijn bij het vrijen (geslachtsgemeenschap). Zowel een man als een vrouw kan pijn bij het vrijen ervaren.

Het komt vaker voor dan je denkt en toch vinden de meeste mensen het een moeilijk onderwerp om over te praten. Mocht je hier last van hebben, maak dan vooral een afspraak met je huisarts om er over te praten. De huisarts kan je helpen met mogelijke oplossingen.

Meer informatie over zwangerschapsdiabetes vind je hier.

Diabetes staat ook wel bekend als suikerziekte. Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuiker niet meer in balans houden. Diabetes kan negatieve invloed hebben op je vruchtbaarheid en je ongeboren kindje. Dit geldt voor vrouwen én mannen. Als jij of je partner diabetes heeft, dan is het belangrijk om jullie kinderwens met een arts te bespreken.

Het is heel belangrijk dat je bloedsuikerwaarden stabiel zijn. Al ruim voordat je zwanger wordt. Dan wordt de zaadcel die bij bevruchting wordt gebruikt, aangemaakt. En de eicel ontwikkeld zich in die periode ook tot een rijpe eicel. Hoe gezonder deze cellen zijn, hoe groter de kans op een gezond kindje.

In de eerste maanden van de zwangerschap ontstaan de organen van je kindje. Als je bloedsuikerwaarden te hoog zijn, kunnen er aangeboren afwijkingen ontstaan bij jullie ongeboren kindje.

En te hoge bloedsuikerwaarden vergroten de kans op een miskraam en verkleinen de kans op een gezonde groei van je kindje. Je kindje kan te langzaam groeien of juist veel te groot worden. Beiden is niet goed. Ook kan je kindje direct na de geboorte een hypo krijgen. Doordat de bloedsuikerspiegel buiten de baarmoeder anders is.

Tijdens een zwangerschap is het extra lastig om je bloedsuikerwaarden onder controle te houden. Al die zwangerschapshormonen hebben invloed op je bloedsuikerwaarden.

Daarom is goede begeleiding van je diabetes tijdens de zwangerschap door een arts belangrijk!

 

Depressie kan voorkomen tijdens de zwangerschap (prenatale of prepartum depressie), na je zwangerschap (postnatale of postpartum depressie), maar ook voordat je zwanger raakt.

 

Symptomen van depressie zijn:

–        Langere tijd somber zijn.

–        Niet meer kunnen genieten van dingen waar je voorheen wel van genoot.

–        Je bent de hele tijd ontzettend moe

–        Onterechte schuldgevoelens

–        Je overbodig voelen op deze wereld

–        Soms zelfs de gedachte dat je liever dood was

Herken je jezelf in deze symptomen? Aarzel dan niet en neem contact op met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog.

 

Depressie en zwanger worden

Slik je medicijnen tegen depressie en/of angstklachten en wil je zwanger worden? Afhankelijk van je medicatie is het tegenwoordig mogelijk om zwanger te worden terwijl je medicatie slikt. Hierbij heb je wel hulp nodig van de dokter. Bespreek daarom met je huisarts of je jouw medicatie kan blijven slikken als je zwanger wilt worden.

De dooierzak geeft jouw embryo (je kindje in wording) zuurstof en voeding in de eerste drie maanden van je zwangerschap.

In het begin van je zwangerschap is de placenta nog niet ontwikkeld. De placenta zal je kindje straks voorzien van voedingsstoffen. Totdat de placenta volledig ontwikkeld is, doet de dooierzak dat. Rond de twaalfde week van je zwangerschap is je placenta volledig ontwikkeld en de dooierzak verdwenen.

Verschillende soorten drugs kunnen invloed hebben op zwanger worden en tijdens de zwangerschap op je kleintje in wording. Naar sommige drugs, zoals paddo’s is weinig tot geen onderzoek gedaan, waardoor we niet op basis van wetenschappelijk onderzoek harde uitspraken kunnen doen. De kans dat het effect heeft, is wel aanwezig. Daarom adviseren we om geen drugs te gebruiken als je zwanger wilt worden of bent. De baby kan er bijvoorbeeld een aangeboren afwijking aan overhouden of ontwenningsverschijnselen krijgen. Dat kan ook gebeuren als je tijdens de zwangerschap stopt. Overleg met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog als je zwanger bent en drugs gebruikt. Ze zullen je dan helpen om het beste te doen voor jou en je kleine. Want iedereen wilt graag een gezonde baby!

Bij een doppler onderzoek wordt de doorbloeding van je baby’s bloedvaten gemeten. Een doppler onderzoek vindt plaats op aanvraag van de verloskundige of gynaecoloog en wordt meestal uitgevoerd door een echoscopiste.

De dopplertechniek kan worden gebruikt bij het maken van een echo. Met behulp van ultrageluidsgolven worden weefselstructuren getoond. Daarmee kan de snelheid en richting van het bloed gemeten worden. Zie ook Flowmeting.

Een doula is een zwangerschaps- en bevallingscoach die aanstaande ouders op een niet-medische manier ondersteund. Tijdens de zwangerschap, de geboorte en de periode erna staat zij voor de ouders kaar.

Kinderen met syndroom van Down hebben een verstandelijke beperking en vaak lichamelijke afwijkingen en gezondheidsproblemen. Dit verschilt van persoon tot persoon. Een kind met downsyndroom heeft 3 in plaats van 2 exemplaren van het 21e chromosoom. Naarmate je ouder wordt en zwanger wilt worden, neemt de kans op een kindje downsyndroom toe.

Bij een dwarsligging ligt je baby dwars in je buik in plaats van in de lengte, het is daardoor niet mogelijk om op de natuurlijke manier te bevallen.

Dit komt bij minder dan 1% van de zwangerschappen voor.

Afhankelijk van je huidskleur en hoeveel je wordt blootgesteld (dus zonder bedekking) aan de zon, maakt je lichaam voldoende vitamine D aan in combinatie met gevarieerde voeding. Maar een tekort aan vitamine D heeft mogelijk ernstige gevolgen voor de gezondheid van je kleintje. Daarom heeft de Gezondheidsraad geadviseerd om alle zwangere vrouwen 10 microgram vitamine D als supplement te laten slikken. Ook adviseert de Gezondheidsraad vrouwen met een kinderwens vitamine D te slikken. Omdat de aanleg van bot bij het kindje al in de eerste maanden van de zwangerschap begint en je dan nog niet altijd weet dat je zwanger bent.

Waar helpt vitamine D mee? Het verkleint de kans op een te laag geboortegewicht en helpt bij het aanmaken en verder ontwikkelen van de botten van de baby.

Kan je zelf voldoende vitamine D aanmaken? Als je een lichte huidskleur hebt, je voldoende zonlicht krijgt (15 – 30 min met blote armen en hoofd tussen 11u00 en 15u00) en je eet goed en gevarieerd. Dan is de algemene aanname dat je lichaam voldoende vitamine D maakt. Als je een donkere huidskleur hebt, maakt je lichaam minder vitamine D aan op basis van het zonlicht. En als je lichaam onvoldoende zonlicht krijgt, bijvoorbeeld omdat je overdag binnen op kantoor werkt of een hoofddoek draagt en je armen altijd bedekt, dan zal je lichaam onvoldoende vitamine D aanmaken. Ook blijkt dat alsnog ongeveer 10% van de vrouwen met een lichte huidskleur onvoldoende vitamine D aanmaakt. Door de mogelijke gevolgen voor je (toekomstige) kleine is daarom het advies om een tabletje met 10 microgram vitamine D te slikken. Bij twijfel, overleg dan altijd met je arts of verloskundige.

E

Een ander woord voor zaadlozing. Het klaarkomen van de man.

Een ander woord voor sperma dat een man produceert als hij klaarkomt.

Wist je dat je als vrouw al vanaf je geboorte eicellen met je meedraagt? Vanaf het moment dat je ongesteld bent, ‘gebruikt’ je lichaam iedere maand een nieuwe eicel. Dit is ook de reden dat vrouwen op latere leeftijd een mindere kans hebben om zwanger te raken, je eicellen raken immers op. De eicel is 2x zo dik als een haar.

De eicel, ook wel eitje, is de vrouwelijke geslachtscel en benodigd om te kunnen voortplanten.

Een vrouw heeft twee eierstokken die via een dun buisje (eileider) vastzitten aan de baarmoeder. Ze hebben de vorm van een amandel en zijn ongeveer 2,5 cm lang. De eierstokken zijn de magazijnen van je eicellen.

De eendenbek is een hulpmiddel om de vagina zo te openen dat de dokter beter ziet hoe het er van binnen uit ziet. Dit instrument heet officieel een ‘speculum’, maar omdat het open en dicht kan en eruit ziet als een ronde snavel, wordt de term ‘eendenbek’ vaak gebruikt.

De baarmoeder mondt aan beide zijden uit in de twee eileiders (tubae). Dat zijn twee dunne tunnelbuisjes.

Na de eisprong nemen de eileiders de rijpe eicel op en ‘leiden’ ze naar de baarmoeder.

Bij een echo worden beelden gemaakt van jouw baby in je buik. Hoe worden die beelden gemaakt? Bij een echo worden er onhoorbare geluidsgolven de buik ingestuurd, die geluiden worden teruggekaatst en ieder weefsel geeft een ander geluid terug. Daarom kun je het verschil zien tussen een hart en benen bijvoorbeeld. Er zijn verschillende soorten echo’s:

 • Vaginale echo
 • Pret echo
 • 3D echo
 • 20 weken echo
 • 30 weken echo
 • Termijnecho
 • Buik echo

Endometriose is een ziekte waarbij er weefsel (dat lijkt op baarmoederslijmvlies) voorkomt buiten de baarmoederholte.

Dit kan (ernstige) pijnklachten veroorzaken en gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid.

Als vrouw ben je elke maand een 12 tot 24 uur achter elkaar vruchtbaar. Gelukkig kunnen zaadcellen enkele dagen in je baarmoeder en eileiders overleven. Daarom is het advies ook om in de periode van enkele dagen voor je eisprong tot een dag na je eisprong meerdere malen onbeschermde seks te hebben als je zwanger wilt worden.

Ongeveer twee weken voordat je weer ongesteld moet worden, vindt de eisprong plaats. Dan komt er een nieuw rijp eitje uit je eierstok vrij. Dit eitje wordt door je eileider opgepakt en blijft een paar dagen in je eileider wachten in de hoop wat zaadcellen tegen te komen. Als de man klaarkomt in de vrouw zwemmen er miljoenen zaadcellen richting het eitje en is er slechts één zaadcel nodig die een klik heeft met het eitje. Die zaadcel dringt het eitje binnen en pats; dan is de bevruchting klaar!

De medische term voor baarmoederslijmvlies

Als een eicel bevrucht wordt door een zaadcel, dan ontstaat daaruit een embryo. Dit is dus het vroegste stadium van een baby. Het embryo groeit daarna uit tot een foetus.

Een zwangerschap bestaat uit 3 fases: de innestelingsfase, de embryonale fase en de foetale fase. De embryonale fase duurt ongeveer 5 weken. Vanaf de 1e week nadat je niet meer ongesteld bent geworden tot de 8e week dat je niet meer ongesteld bent geweest. Dus tot ongeveer week 10 van je zwangerschap. In deze fase worden de organen ontwikkeld.

Medische term voor ruggenprik. Dit is een vorm van pijnbestrijding tijdens de bevalling.

F

Een zwangerschap bestaat uit 3 fases: de innestelingsfase, de embryonale fase en de foetale fase. De foetale fase bestaat uit de laatste zes maanden van je zwangerschap. Tijdens deze fase ontwikkelen de organen zich verder.

Dit is de medische term voor vruchtbaarheid: het vermogen om zwanger te worden.

FAS staat voor Foetal Alcohol Syndroom. Wanneer de moeder gedurende de zwangerschap alcohol heeft gedronken kan bij de baby het foetaal alcohol syndroom ontstaan. Kinderen met FAS hebben lichamelijke en geestelijke beperkingen en kunnen zich hierdoor moeilijk aanpassen aan de maatschappij. Meer informatie over FAS vind je op: http://www.fasstichting.nl/wat-is-FASD.php

Een flowmeting is hetzelfde als een doppler onderzoek en is een speciaal soort echo. Met deze echo wordt de manier waarop het bloed stroomt beoordeeld. Dit gaat om de doorstroming in de navelstreng, de bloedvaten in het hoofd van de baby en de vaten die de baarmoeder van bloed voorzien. Waarom wordt dit beoordeeld? De manier waarop het bloed stroomt geeft aan hoe de baby zijn bloed verdeeld. Als de baby zuurstof en voeding tekort komt, heeft dat effect op de manier waarop het bloed stroomt. De natuur zorgt er dan voor dat de baby het meeste bloed naar zijn hersenen stuurt, dit omdat de groei van de hersen het belangrijkste is. Je zal zien dat de buik van de baby minder groeit of zelfs te weinig. Als het tekort aan zuurstof en voeding te lang duurt, dan kan het hartje moeite krijgen om het bloed rond te pompen door het lichaam. Dit laatste kan de dokter of verloskundige zien op de CTG. Dan gaan de dokters overleggen of de baby misschien al geboren moet worden.

Foliumzuur is vitamine B11 en koop je bij de drogist.

Slik je vóórdat je zwanger bent en in de allereerste weken van je zwangerschap foliumzuur, dan verklein je de kans dat je baby met een open ruggetje wordt geboren. Foliumzuur begin je dus te slikken als je zwanger wil worden. Het liefst ben je minstens drie maanden voor de bevruchting begonnen met foliumzuur, zodat je hiervan genoeg op voorraad hebt als het ‘raak’ is. Want juist op het moment dat je nog niet door hebt dat je zwanger bent, in de derde of vierde week, wordt de basis van het centraal zenuwstelsel van je kindje, inclusief de hersenen, gelegd. Foliumzuur is een bouwstof die hierbij helpt. Daarom willen wij alle vrouwen met een kinderwens op het hart drukken om naar de drogist te gaan, foliumzuur te kopen en elke dag één tablet te slikken.

Slik elke dag 1 tablet. Wanneer je zwanger bent, blijf je foliumzuur slikken tot en met de 10e week van je zwangerschap.

Komen open ruggetjes in jouw familie voor of heb je al eerder een kindje gekregen met een open ruggetje? Dan is de kans groter dat jouw baby een open ruggetje krijgt. Ga daarom naar de huisarts of verloskundige voor een persoonlijk advies.

 

P.S. Het kan geen kwaad om foliumzuur lang te blijven slikken. Dus ook als het zwanger worden op zich laat wachten, gewoon doorgaan met het slikken van je foliumzuurtabletje. Alles voor een gezonde baby!

Fontanel is de benaming voor de zachte stukjes tussen de botjes van de schedel. Alleen pasgeboren baby’s hebben dit. De schedel van de baby moet namelijk tijdens de bevalling een beetje flexibel zijn – ‘meegeven’ – zodat zijn of haar hoofdje niet knel komt te zitten.

Zo wordt de baby genoemd in de meer gevorderde ontwikkelingsstadia tot aan de geboorte. Bij mensen is dat vanaf de achtste week na de bevruchting. Dus vanaf de 10e week zwangerschap. Daarvoor spreekt men van een embryo.

G

Een dokter die zich gespecialiseerd heeft in vrouwelijke geslachtsorganen.

Als je gezond bent, zal je in Nederland door een verloskundige begeleid worden tijdens je zwangerschap. Mocht de verloskundige tijdens je zwangerschap het idee hebben dat er een verhoogd medisch risico is bij jouw zwangerschap of bevalling, dan wordt je naar de gynaecoloog verwezen voor onderzoek. Soms volstaat een onderzoek door de gynaecoloog en kan je weer verder begeleid worden door de verloskundige. Het kan ook zijn dat de gynaecoloog van mening is dat er risico’s zijn, waardoor je onder begeleiding komt te staan van de gynaecoloog.

Overigens gebeurt dat heel vaak! Het onder de begeleiding staan van de gynaecoloog. Uiteindelijk bevalt zo’n 70% van de vrouwen onder begeleiding van een gynaecoloog. Waarbij het merendeel tijdens de bevalling wordt overgedragen. Bijvoorbeeld omdat je pijnstilling wenst tijdens de bevalling.

De verloskundige en gynaecoloog kunnen je hier meer over vertellen.

Zie ook Coïtus. 

Seks is een breder begrip dan alleen geslachtsgemeenschap. Geslachtsgemeenschap is het inbrengen van de penis in erectie in de vagina. Bij seks kunnen er ook andere handelingen plaatsvinden, zoals aftrekken, vingeren, beffen, pijpen.

Het aantal wetenschappelijke onderzoeken dat gedaan is het effect van glijmiddel (zonder zaaddodend middel) op de kans op zwangerschap is beperkt.

Daarmee bedoelen we “Wat is het effect van vaginaal gebruik van glijmiddel op zwanger worden?”.

Het meest recente wetenschappelijke artikel geeft aan dat er te weinig onderzoek gedaan is en dat om hier duidelijkheid over te krijgen er nieuw en goed onderzoek gedaan moet worden.

Er zijn studies die aangeven dat er geen effect is, en dat je glijmiddel dus zonder problemen kunt gebruiken.

Ook is er een onderzoek gedaan naar glijmiddel in het laboratorium. Hierbij zijn 10 monsters genomen van mannen die samen met hun partner in een vruchtbaarheidskliniek komen. De kwaliteit van het zaad was normaal tot onder normaal. Hierbij hebben ze met meerdere soorten glijmiddel onderzocht wat er gebeurd als je het in een doosje doet met sperma op 37 graden (lichaamstemperatuur). Uit dit onderzoek komt Pre-seed® (tegenwoordig heet het Prefert®) er als beste uit en Conceive Plus® als tweede en bijna net zo goed. Beiden zijn ongeveer 2x-3x zo duur als normaal glijmiddel en online te bestellen.

Kortom, de wetenschap is het niet met elkaar eens en geeft aan dat er nieuw en beter onderzoek gedaan moet worden. Er worden stellen met gebruik van glijmiddel zwanger, ook als deze niet speciaal is. Of het gebruik van een gewoon glijmiddel de kans op een zwangerschap verkleint weten we dus nog niet.

H

Herpes is een virusinfectie waarbij koortsblaasjes ontstaan rondom je mond of schaamlippen. Je kent misschien wel de koortslip? Herpes heeft de neiging om regelmatig terug te komen.

Als je een herpesinfectie bij je vagina hebt, kan je dat tijdens de geboorte overdragen aan de baby. Mocht je dit hebben, dan zullen de verloskundige en gynaecoloog met jou overleggen of er misschien een keizersnede nodig is.

Een koortslip kan na de geboorte door iedereen aan de baby worden overgedragen. Zeker de eerste periode kan dat zeer gevaarlijk zijn voor de baby, omdat de baby nog weinig weerstand heeft. Mocht er iemand in de omgeving van je baby een koortslip hebben, zorg dan voor goede handhygiëne. Dus voordat je baby wordt aangeraakt handen goed wassen met desinfecterend middel.

 

Denk je een herpes infectie te hebben bij je vagina? Of ooit hebben gehad? Het staat ook wel bekend als genitale wratten, meld dit dan bij je verloskundige of gynaecoloog. Dan kunnen zij samen met jou een risico-inschatting maken en je helpen een zo gezond mogelijke baby te krijgen.

 

HELLP-syndroom, in de volksmond ook wel bekend als zwangerschapsvergiftiging. De afkorting HELLP komt uit het Engels:  hemolyse, elevated liverenzymes, low platelets. Vrij vertaald: bloedafbraak, leverfunctiestoornissen en afbraak van bloedplaatjes. De klachten zijn heel vergelijkbaar met pre-eclampsie. HELLP kan ontstaan uit pre-eclampsie of zich heel snel ontwikkelen. De medische wetenschappers zijn er nog niet helemaal over uit of het een aparte aandoening is of een heel ernstige vorm van (pre-)eclampsie. Doet dat er nu voor jou toe? Nee, het blijft een zeer ernstige aandoening die je serieus moet nemen. Het kan in de toekomst wel helpen om de oorzaak te vinden en sneller een goede behandeling te starten. Zie voor meer informatie (pre-)eclampsie.

Mag je honing eten tijdens je zwangerschap? Ja, dat mag! Honing is veilig voor iedereen ouder dan 1 jaar. Dus ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft.
Soms zit er in honing een bacterie, clostridium botulinum. Kinderen jonger dan 1 jaar kunnen daar ziek van worden. Daarom wordt geadviseerd om kindjes pas na hun eerste verjaardag kennis te laten maken met honing.

Harde buiken, vast wel eens iets over gehoord, maar wat is het? Tijdens de zwangerschap voel je af en toe de spieren van de baarmoeder samentrekken. Dit noemen we ook wel ‘harde buiken’. Zolang het af en toe is, kan het geen kwaad dat je harde buiken hebt. Heb je regelmatig harde buiken? Of steeds pijnlijker (sterker)? Dan kan je het beste contact opnemen met je verloskundige of gynaecoloog.

I

Het kunstmatig op gang brengen van de bevalling, dit gebeurt altijd in het ziekenhuis en op advies van de gynaecoloog als het voor je baby op enig moment gunstiger wordt om buiten de baarmoeder te zijn.

Het woord dat gebruikt als iemand zich niet kan voortplanten. Dat betekent in het geval van een man dat zijn lichaam niet in staat is om een vrouw te bevruchten. En bij een vrouw betekent dat haar lichaam niet in staat is om bevrucht te worden.

Een zwangerschap bestaat uit 3 fases: de innestelingsfase, de embryonale fase en de foetale fase. De innestelingsfase duurt ongeveer 2,5 weken. Deze fase is vanaf het moment van bevruchting tot en met een paar dagen na het uitblijven van de menstruatie. Tijdens deze fase nestelt het bevruchte eitje zich in de baarmoeder.

K

Zullen we eerst maar eens beginnen met wat weetjes over kraamzorg? Om te beginnen is Nederland uniek hierin. Want wist je dat kraamzorg helemaal niet bestaat in de landen om ons heen? Vrouwen blijven dan na de bevalling wat langer in het ziekenhuis. Na thuiskomst ben je afhankelijk van je familie of vrienden.
In Nederland krijg je kraamzorg van een verzorgende tijdens het kraambed. De kraamverzorgende zal jou en je partner leren de baby te verzorgen en helpen bij de borstvoeding. Daarnaast controleert de kraamverzorgende dagelijks de kersverse mama en baby of alles goed gaat met hen. En zo zijn er nog een aantal taken waarbij je geholpen wordt.

Wanneer bel je de kraamzorg om de aanvraag te regelen?
Na de termijnecho kan je je aanmelden bij de kraamzorg. Waarschijnlijk zijn er meerdere kraamzorgorganisaties in je omgeving. Vraag aan je verloskundige en omgeving met wie zij fijne ervaringen hebben en oriënteer je online. Er zijn grote organisaties, maar ook zelfstandige kraamverzorgenden die alleen werken. Voor alle varianten is iets te zeggen. Hierbij moet je vooral doen wat voor jou goed voelt.

Je kan het beste al zo snel mogelijk je aanmelden bij de kraamzorg na de termijnecho. Het liefst al voordat je 12 weken zwanger bent en uiterlijk als je 20 weken zwanger bent. Als je pas na 12 weken zwangerschap kraamzorg aanvraagt, kan het voorkomen dat de kraamorganisatie waar je het liefste voor kiest geen plek meer heeft. Ook kan het voorkomen dat je door drukte minder uren kraamzorg krijgt. Bijvoorbeeld tijdens vakantieperiodes of als er sprake is van een geboortegolf. Ga er vanuit dat je vooraf niet weet wie er bij jou komt ‘kramen’.

Wanneer komen ze voor het eerst langs?
Er komt een aantal weken voor de bevalling al iemand van de kraamzorg bij je thuis langs. Meestal is dat tussen week 30 en week 36 van de zwangerschap. Tijdens deze persoonlijke intake krijg je informatie en worden er vragen gesteld over jullie situatie en de gewoontes bij jullie thuis. Als het niet je eerste kindje is, kan deze intake ook wel eens telefonisch plaatsvinden.

Wanneer komt de kraamverzorgende?
Bij een thuisbevalling al voor de bevalling! Om jou en je partner te begeleiden en te ondersteunen. En om de verloskundige te assisteren bij de bevalling. Na de bevalling zal ze de mama en baby verzorgen. Als de bevalling in het ziekenhuis plaatsvindt, dan bel je de kraamzorgorganisatie voordat je naar huis gaat.

Hoeveel kraamzorg krijg je?
Je krijgt altijd het wettelijk minimum aan kraamzorg, dat is 24 uur verdeeld over 8 dagen. Gemiddeld krijg je in Nederland 49 uur kraamzorg. Maar afhankelijk van je persoonlijke situatie kan dit meer of minder uren zijn met een maximum van 80 uur. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar hoe soepel de zwangerschap is, de gezondheid van de mama-in-wording en de gezondheid van de baby(‘s). Op basis van deze informatie en met behulp van het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg (LIP) wordt het aantal uren kraamzorg bepaald. Dit wordt vastgesteld tijdens het intakegesprek. Maar het kan gebeuren dat bij de bevalling of in de kraamweek er dingen gebeuren, waardoor er meer of minder uren nodig zijn. Dan wordt er in overleg met de verloskundige opnieuw gekeken naar het aantal uren kraamzorg dat voor jullie situatie nodig is.

Wat kost kraamzorg eigenlijk?
Er zijn een aantal basisregels voor de kraamzorg. Maar hoe de kraamzorg in Nederland betaald wordt, is best ingewikkeld. Dat is namelijk deels afhankelijk van je zorgverzekeraar en aanvullende verzekering. En kan per jaar verschillen.
Alle kraamzorg-uren die via het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg zijn vastgesteld worden door je zorgverzekeraar vergoed. Er is wel sprake van een eigen bijdrage per uur. Deze wordt ieder jaar landelijk vastgesteld. In 2017 is dat EUR 4,30 per uur. Als je een aanvullende verzekering hebt, dan kan het zijn dat (een deel van) de eigen bijdrage door de zorgverzekeraar wordt vergoed. Dit verschilt per zorgverzekeraar en per aanvullende verzekering. Neem hierover vooral contact op met je zorgverzekeraar hoe het voor jou precies zit. Als je pas volgend jaar moet bevallen, kan het de moeite waard zijn om je verzekering aan te passen.

 

Wil je meer weten over kraamzorg? Lees dan ook de blogs van onze expert Joke.

Ook wel bekend als vaderschapsverlof. In Nederland is er per CAO geregeld of je recht op kraamverlof hebt als partner. Mocht je niet onder een CAO vallen of er is niets geregeld in de CAO, dan heb je bij wet recht op 2 werkdagen betaald kraamverlof en 3 dagen onbetaald ouderschapsverlof. Er ligt een voorstel vanuit de overheid om dit aan te passen naar 5 werkdagen betaald kraamverlof. Maar dat is voorlopig nog niet geregeld. Nederland loopt op dit gebied nog achter op een groot deel van Europa. Vanuit de EU willen ze graag dat iedere lidstaat 10 werkdagen betaald kraamverlof biedt. Landen als België, Zweden, Frankrijk, Spanje, Finland, Portugal en Denemarken voldoen hier al (ruim) aan.
Overigens hoef je de kraamverlofdagen als partner niet te gebruiken voor het bijwonen van de bevalling zelf of de aangifte van de geboorte op het gemeentehuis. De tijd die je hiervoor vrij moet nemen valt onder het calamiteitenverlof.

Ook voordat je zwanger bent, kun je bij de verloskundige terecht met vragen over (gezond) zwanger worden. Zij beantwoordt al je vragen tijdens het kinderwensspreekuur.

Gezonde zwangerschap

Het is belangrijk je goed voor te bereiden op een eventuele zwangerschap. Als je gezond leeft in de periode voordat je zwanger wilt worden, dan is de kans op een gezonde zwangerschap en een gezond kind het grootst. Maar hoe bereid je je het beste voor op je zwangerschap? In het kinderwensspreekuur geeft de verloskundige je persoonlijk advies over gezond leven en zwanger worden en zijn.

Voorbereiden op het spreekuur

De verloskundige geeft je gerichte informatie die op jouw persoonlijke situatie van toepassing is. Een goede voorbereiding op het consult is daarom nodig. Denk daarom vast na over (mogelijk) erfelijke aandoeningen die in je familie voorkomen. Een handige hulp is de website van Zwangerwijzer. Vul de vragenlijst in op deze website en neem een printje hiervan mee naar je verloskundige (of mail deze beveiligd vooraf aan je afspraak naar je verloskundige).

Onderwerpen die besproken worden:

 • het slikken van foliumzuur
 • gevarieerd en gezond eten
 • medicijngebruik
 • aandoeningen, ziektes of andere risicofactoren in de familie
 • schadelijke gevolgen van het gebruik van drank en sigaretten
 • je levensstijl
 • sporten
 • werk
 • vruchtbaarheid
 • organisatie rondom zwangerschap en ouderschap komt aan bod

Risicofactor

Stelt de verloskundige tijdens het spreekuur een risicofactor vast, dan word je zo nodig verwezen naar je huisarts, een gynaecoloog of een andere specialist.

 

Bron: De Verloskundige (KNOV)

L

De donshaartjes die al in de baarmoeder op de baby zitten.

Ongeveer 24-36 uur voor de ovulatie (eisprong) is er een grote stijging van het luteïniserend hormoon. Dit wordt de LH-piek genoemd. Je kunt deze piek opsporen met een ovulatietest.

Listeria is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. De kans op besmetting met Listeria is klein maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Zwangere vrouwen moeten oppassen omdat het kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. Allebei zeer verdrietig. Vroeggeboorte geeft op de lange termijn (dus over enkele tot tientallen jaren) vaak negatieve gevolgen. Soms zie je dat pas na meer dan 10 jaar. Daarom adviseren we om zeer voorzichtig te zijn met producten waar listeria in kan voorkomen.

Producten waarbij je de meeste risico’s loopt, zijn producten die langdurig gekoeld bewaard zijn en zonder verhitting worden gegeten. Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord dat je de volgende producten niet mag eten:

 • Gerookte vis
 • Zachte schimmelkazen
 • Gekoelde paté
 • Hotdogs
 • Gekoelde sandwiches
 • Softijsjes
 • Koelverse kant-en-klaar gerechten zoals rauwkostsalades

Listeria overleeft de diepvries. Het Voedingscentrum geeft daarom de volgende adviezen:

WEL DOEN

 • Bewaar gekoelde producten zoals vleeswaren, paté en kant-en-klaarmaaltijden in een goed afgestelde koelkast van 4°C.
 • Gooi bederfelijk eten na de houdbaarheidsdatum weg en eet het na openen binnen 3 dagen op.
 • Koelverse rauwkostsalades en voorgesneden sla kan je na openen nog 1 dag bewaren.
 • Verhit gerechten door en door. Listeria overleeft hoge temperaturen boven de 70°C niet. Koken, bakken en braden doodt dus de bacterie.

LIEVER NIET

 • Zachte en harde kaas gemaakt van rauwe melk. Verreweg de meeste kaas in Nederland is gepasteuriseerd (verhit) en dus veilig. Als een kaas gemaakt is van rauwe melk, dan staat dit op het etiket met de term ‘au lait cru’ of ‘gemaakt van rauwe melk’. Vooral kaas van rauwe melk die een rijping heeft ondergaan zoals schimmelkazen van rauwe melk zijn riskant. Voorbeelden hiervan ‘Camembert au lait cru’, ‘Reblochon kaas’ en ‘brie de Coulommiers’. Kwark, cottage cheese, hüttenkäse en smeerkaas zijn verhit en zijn veilig.
 • Kant-en-klare gerookte vis, zoals gerookte zalm of paling uit de koeling. Omdat voorverpakte gerookte vis lang bewaard kan worden kan de Listeria bacterie zich vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden.
 • Rauwe dierlijke producten zoals rauw vlees, rauw ei, rauwe melk, rauwe schaal- en schelpdieren en rauwe vis zoals in sushi en maatjesharing.

Bovenstaande producten kan je wel eten als je ze goed verhit.

Bron: Voedingscentrum

M

De taaie zwartgroene poep van een baby.

Het kan voorkomen dat je baby al in je buik poept. Als dat gebeurt, dan wordt je door de verloskundige naar de gynaecoloog doorgestuurd. Het kan gevaarlijk zijn voor je baby om dat binnen te krijgen, omdat dit dan in de longen komt.

De verloskundige constateert dan meestal “Meconiumhoudend vruchtwater”, kortom babypoep in je vruchtwater. Normaal gesproken is het vruchtwater helder. Op het moment dat het vruchtwater groening of bruinig van kleur is, dan heeft de baby in het vruchtwater gepoept.

Bij bijna iedere vrouw komt er tijdens haar vruchtbare leeftijd, maandelijks een eicel vrij. Omdat het iedere keer op dezelfde wijze gaat, is er sprake van een cyclus.

Een menstruatiecyclus tussen de 21 en 35 dagen wordt als normaal gezien.

Als we over de motiliteit van sperma spreken, wordt de beweeglijkheid van de zaadcellen in het sperma bedoeld.

Bij een mola zwangerschap is er geen levensvatbaar embryo, maar denkt je lichaam wel zwanger te zijn. Over het algemeen blijft de placenta doorgroeien en behoud het lijf een verhoogde HCG concentratie. Op een echo zie je in plaats van een embryo met een kloppend hartje, heel veel kleine blaasjes.

Het komt in Nederland bij 1 op de 2.000 zwangerschappen voor. Mocht je een molazwangerschap hebben, dan zal je zeer waarschijnlijk een vacuümcurettage ondergaan.

Als we over de morfologie van sperma spreken, hebben we het over de vorm van de zaadcellen in het sperma.

Een van de kwaaltjes die je kan krijgen tijdens een zwangerschap, brandend maagzuur. Heel vervelend, maar je kan er vaak zelf al wat aan doen! Koffie, sinaasappelsap, vet eten en koolzuur kunnen het verergeren. Probeer deze middelen dus te vermijden. Blijf je last houden van dit zwangerschapskwaaltje? Overleg dan met je verloskundige of gynaecoloog.
Ga niet zelf bij de drogist middeltjes tegen maagzuur halen, sommige van deze middelen zijn niet goed voor je kleintje in wording. De apotheker, verloskundige of gynaecoloog kunnen je hierin adviseren.

Mag ik medicatie gebruiken als ik zwanger wil worden of al in blijde verwachting ben?
Wat een goede vraag! Dit ligt heel erg aan de medicijnen die je gebruikt. Van sommige medicijnen (geneesmiddelen) weten we dat deze voor aangeboren afwijkingen kunnen zorgen. Maar afhankelijk van jouw aandoening, kan je niet zonder medicatie.

Algemeen advies bij kinderwens of in blijde verwachting, gebruik geen medicijnen. Ook geen geneesmiddelen die je zonder recept bij de drogist kan kopen. Sommige medicijnen en vrij verkrijgbare geneesmiddelen bleken onverwacht (!) ernstige schade aan de (ongeboren) baby te veroorzaken. De kennis over de effecten van medicijnen op de zwangerschap is beperkt. Een hoop medicatie is namelijk niet getest op zwangere vrouwen, omdat we een zwangere vrouw en haar ongeboren kind niet onnodig aan risico’s willen blootstellen.

Paracetamol kan je in principe wel gebruiken. Zogenaamde NSAID’s, zoals ibuprofen, diclofenac, naproxen, asprine kan je niet veilig gebruiken.

Kortom, vraag je apotheker, huisarts en medisch specialist om advies! Zij kunnen je het beste helpen met jouw specifieke situatie. Vraag hen daarom om advies.

Wil je nog niet dat anderen weten van jouw kinderwens? Gelukkig hebben de apotheker, huisarts en medisch specialist in het ziekenhuis én hun assistenten geheimhoudingsplicht. Zij mogen dus niets doorvertellen.

Vooral de eerste maanden van de zwangerschap kun je last hebben van (ochtend)misselijkheid en overgeven. Dit wordt vaak veroorzaakt door de toename van het hormoon HCG. Een minder prettige bijwerking van een zwangerschap zullen we maar zeggen ;-). Er is wat te doen om het misselijke gevoel zo veel mogelijk te beperken. Onze expert Sascha heeft hier een blog over geschreven, lees je mee?

Een miskraam is altijd zeer verdrietig. Het vindt meestal plaats vóór 12 weken zwangerschap. In deze periode tot 12 weken zwangerschap worden onder meer de organen aangemaakt. Als daar iets misgaat, kiest de natuur meestal voor het afstoten van de embryo. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Is dit precies te achterhalen? Meestal niet.

Maar wat nu? Neem altijd contact op met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog, zodat ze op de hoogte zijn. Als je namelijk vaker een miskraam hebt, kan het zijn dat er iets aan de hand is met je lichaam. Maar ook om onderstaande opties te bespreken met hen. Zij kennen jou, je medische voorgeschiedenis en kunnen je adviseren over wat nu.

Het verloop van een miskraam is lastig te voorspellen. Dus hoe kan je je voorbereiden op het gesprek met de huisarts, verloskundige of gynaecoloog?

Er zijn een paar opties. De eerste is afwachten. Meestal doet je lijf zelf het werk bij een miskraam. In 60% van de gevallen. Vaak wordt het embryo binnen twee weken afgestoten. Dan krijg je een bloeding. Deze bloeding kan twee tot drie weken duren. Daarbij kan je veel bloed verliezen. Dat komt niet vaak voor. In maar 2 van de 100 gevallen is er sprake van hevig bloedverlies. Als je veel bloed verliest of twijfelt, bel dan altijd je huisarts, verloskundig of gynaecoloog voor advies!

De tweede optie is medicatie. Soms is het mogelijk en nodig dat er ingegrepen wordt bij een miskraam. Bijvoorbeeld omdat het embryo blijft zitten, ook al is het hartje gestopt met kloppen. In het ziekenhuis kunnen ze dan een medicijn, misoprostol, geven. Meestal wordt dit in de vagina ingebracht. Misoprostol zorgt ervoor dat de baarmoedermond zachter wordt en laat je baarmoeder samentrekken (menstruatie-achtige buikkrampen, weeën). Dit medicijn begint binnen een aantal uren te werken. Meestal komt de miskraam binnen 1 tot 2 dagen na inname van het medicijn. Na het inbrengen van de medicatie, mag je naar huis. Dan kan je in je eigen omgeving afwachten tot de bloeding start. Zorg je er wel voor dat er iemand is om je te steunen? Niet alleen mentaal, maar ook als je plots hevig bloedverlies krijgt. Dan kan die persoon het ziekenhuis bellen. Overigens komt hevig bloedverlies niet vaak voor, minder dan wanneer je afwacht. De gynaecoloog zal je ook uitleggen hoe dit werkt en spreekt met je af wanneer je weer contact moet opnemen.

Deze medicatie-optie werkt in ongeveer 80% van de gevallen. Mocht de miskraam dan nog niet hebben plaatsgevonden of om een andere reden, kan er gekozen worden voor een curettage. De complicaties bij een curettage zijn klein, maar hoger dan bij afwachten of de medicatie-optie.

Bij een curettage wordt de baarmoeder leeggemaakt. Onder narcose of plaatselijke verdoving wordt de baarmoeder leeggezogen (slangetje of zuigertje) of met een metalen spatel (schrapertje) leeg gemaakt. Welke optie wordt gekozen, zal de gynaecoloog met jou bespreken.

Als je een korte narcose krijgt, wordt je in slaap gebracht. Je merkt dan niets van de curettage zelf. Als de curettage onder plaatselijke verdoving wordt gedaan, voel je meestal weinig van de curettage zelf. Per ziekenhuis kan het verschillen welke voorkeur zij hebben. Ook jouw persoonlijk situatie telt mee in de keuze. Of narcose of plaatselijke verdoving. Beiden hebben voor- en nadelen. De gynaecoloog zal dat met je bespreken.

De curettage zelf duurt maar zo’n 5 tot 10 minuten. Bijna altijd mag je dezelfde dag weer naar huis. Als alles weggehaald is, stopt de bloeding meestal vanzelf binnen enkele dagen.

Helaas gaat het niet altijd helemaal goed. Ongeveer 1 op de 20 vrouwen moet na 2 weken weer terug voor nog een curettage. Ook zijn er andere risico’s. Er kunnen complicaties optreden zoals:

 • infectie
 • hevig bloedverlies
 • beschadiging van de baarmoeder of baarmoedermond
 • problemen door de narcose

Gelukkig komt dat maar zelden voor.

Er zijn ook risico’s voor toekomstige zwangerschappen:

 • Kleine kans op verklevingen van het baarmoederslijmvlies. Hoe vaker je een curettage hebt gehad, hoe groter de kans. Bij verklevingen kan het iets moeilijker zijn om weer zwanger te worden.
 • Kleine kans op beschadiging baarmoedermond. Een beschadiging aan de baarmoedermond kan een vroeggeboorte veroorzaken.

Omdat je lichaam vaak zelf de miskraam binnen twee weken op gang brengt en door deze risico’s, is het huidige advies om af te wachten na een miskraam.

N

Als er sprake is van “normaal” zaad. Dat wil zeggen, als er geen afwijkingen zijn volgens de richtlijn van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO).

O

Obstipatie is de medische term voor het niet zo vaak naar het toilet kunnen om te poepen als normaal of als het moeilijker is dan normaal. Andere veelgebruikte benamingen zijn constipatie, verstopping darmen en moeilijke stoelgang of trage stoelgang.

Wat kan je er aan doen?

 • Eet genoeg vezels. Dagelijks zo’n 30-40 gram. Vezels zitten in groenten en volkorenproducten zoals bruinbrood.
 • Drink voldoende vocht. Dagelijks zo’n 1,5 – 2 liter. Water, koffie, thee, alles telt mee!
 • Blijf in beweging
 • Moet je? Dan meteen gaan

Hoe vaak zou je moeten gaan?

Gelukkig is ergens tussen de drie keer per dag en drie keer per week “normaal”. Je hoort vast wel vaker dat het gebruikelijk is om één keer per dag te poepen. Dit geldt voor minder dan 50% van de mensen. Het kan bij jou wisselen tussen hoe vaak je moet. Dat is ook normaal. Heb je er last van? Dan is het verstandig om naar de tips te kijken en of je dat al allemaal doet.

Binnenkort volgt de blog “Shit!” van onze diëtist Sascha over dit onderwerp.

Bij onderzoek naar het zaad van de man wordt een minder aantal zaadcellen aangetroffen dan gemiddeld. Dat is bij minder dan 15 miljoen zaadcellen per milliliter zaadlozing of minder dan 39 miljoen zaadcellen in totaal bij een zaadlozing.

Het Oriënterend Fertiliteitsonderzoek (OFO) wordt gebruikt om voor stellen waarbij het zwanger worden niet lukt een oorzaak te vinden en een inschatting te maken hoeveel kans een stel heeft om zwanger te worden. Of zoals de artsen zeggen, het OFO heeft als doel te komen tot een diagnose en een prognose voor de kans op zwangerschap bij paren die er niet in slagen hun kinderwens te vervullen.

Dit is een ander woord voor een te weinig sperma bij een zaadlozing. Ook wel een te laag volume van het ejaculaat. Bij minder dan 2 milliliter is er sprake van een te laag volume.

Als er sprake is van te weinig zaadcellen per zaadlozing (oligozoöspermie), te weinig beweeglijkheid van de zaadcellen (asthenozoöspermie) en te weinig normaal-gevormde zaadcellen (teratozoöspermie) noemen we dat Oligoasthenoteratozoöspermie. Ook wel het OAT-syndroom.

Kortom, te weinig in aantal, te weinig in beweeglijkheid en te weinig normaal-gevormde zaadcellen in een zaadlozing.

De medische term voor eisprong.

P

Als je naast zwangerschapshypertensie, verhoogde bloeddruk, ook verhoogde eiwitten in je plas zitten, is er sprake van pre-eclampsie.

De kans dat je (pre-)eclampsie krijgt of HELPP-syndroom (zwangerschapsvergiftiging) is heel klein. De gevolgen ervan zijn heel groot. Daarom wordt je bloeddruk zo vaak gemeten door de verloskundige of arts.

Er zijn een aantal symptomen die je kan herkennen:

 • Pijn in de bovenbuik of tussen de schouderbladen
 • Hoofdpijn (erger wordend, pijnstillers helpen niet)
 • Sterretjes zien en/of lichtflitsen en/of dubbelzien
 • Misselijkheid en/of braken
 • Ziek of griepachtig gevoel (zonder koorts)
 • Plotseling vocht vasthouden in gezicht, handen of voeten

 

Hoe een pre-eclampsie verloopt en hoe erg het is, verschilt van vrouw tot vrouw. Soms is er lange tijd sprake van weinig of zelfs geen klachten, terwijl andere vrouwen heel snel ernstig ziek worden. Het kan ook gebeuren dat er stuipen optreden. Dan gaan armen en benen ritmisch schokken zonder dat iemand dat zelf wilt. Op het moment dat dit gebeurt, is er sprake van eclampsie.

Na de bevalling is het risico op (pre-)eclampsie of het HELLP-syndroom nog niet verdwenen. Ongeveer 1 op de 3 gevallen van de diagnoses pre-eclampsie, eclampsie en HELLP-syndroom wordt in de kraambedperiode (één tot tien dagen na de bevalling) gesteld.

Zoals bij alles, als je twijfelt, neem contact op met je verloskundige of arts!

 

 

Alle stappen en acties om de gezondheid van de toekomstige moeder en haar kind te verbeteren die vóór de zwangerschap gedaan moeten worden door vrouwen én mannen.

De moederkoek, oftewel het ‘supermarktje’ van jullie baby. Uit dit orgaan, dat trouwens net als de baby ook in de baarmoeder zit, haalt jullie kleintje via de navelstreng zuurstof en voedsel.

Een te vroeg geboren baby.

Het stukje huid tussen de vagina en de anus.

S

Dit woord gebruiken we als er na een jaar onbeschermde geslachtsgemeenschap (seks), waarbij een stel zwanger wilt worden, dit helaas nog niet is gelukt.
.

T

Dit woord geeft aan dat er bij een zaadonderzoek te weinig normaal-gevormde zaadcellen zijn gevonden.

Helpt dat nou? Er is geen wetenschappelijk bewijs dat tarwekiemolie de kans op een zwangerschap vergroot. Gezonde voeding en leefstijl wel. Als je goed en gevarieerd eet, krijg je alle benodigde vitamines en mineralen binnen. Dus:

 • 200 gram groenten
 • 2 stuks fruit
 • 3 – 5 x per week vlees(vervangers)
 • 2 x per week vette vis (zoals zalm)
 • Melkproducten (ongeveer 450 milliliter per dag, dit kan yoghurt / melk / kwark / kaas / etc. zijn)
 • Foliumzuur supplement (400 microgram, tabletjes zijn te koop bij de drogist)
 • Vitamine D supplement (alleen als je onvoldoende vitamine D aanmaakt is dit noodzakelijk, een tekort kan wel kwaad. Lees hier meer over vitamine D)

Zal de arts zeggen als zij of hij het over een inwendig onderzoek heeft.

Ergens tussen week 10 en 14 van je zwangerschap krijg je deze echo, de termijnecho. Misschien heb je in week 6 of 7 al een vroege echo gehad, maar voor de meeste vrouwen is de termijnecho de eerste echo!

De termijnecho wordt gebruikt om te bepalen hoe lang je al zwanger bent. In de eerste periode groeit elk kleintje ongeveer even snel. Daarom wordt tijdens de termijnecho de grootte van jullie kleintje gemeten, zodat met grote nauwkeurigheid de zwangerschapsduur kan worden vastgesteld. Omdat de duur van de zwangerschap om verschillende redenen belangrijk is, onder meer om in de gaten te houden of het wel goed gaat met jouw kleintje daar binnen, wordt de termijnecho gemaakt.

Dit bijzondere moment wil je het liefst met je partner ervaren. Mocht dit om wat voor reden dan ook niet mogelijk zijn, neem dan iemand anders mee die dichtbij je staat. Meestal is dit moment bijzonder mooi, maar soms ook verdrietig. Het is dan fijn om iemand bij je te hebben die je steunt en je naar huis kan brengen. Ook is het handig om vragen die je hebt vooraf op te schrijven, zodat je die ter plekke kan stellen. Met dit soort belangrijke gebeurtenissen komt het vaak voor dat je op het moment zelf de vragen even niet meer weet. Uiteraard kan je ook op Slimmer Zwanger je vragen alvast stellen! Maar op de volgende vragen kunnen wij je geen antwoord geven en krijg je te horen bij de termijnecho:

 • Heeft de kleine een hartslag?
 • Hoe groot is de kleine?
 • Wat is de uitgerekende datum?
 • Zien de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken er goed uit?
 • Hoeveel kleintjes er in de baarmoeder zitten. Is het er een of zijn het er meer? En is het dan een tweeling of een drieling?
 • Bevindt de kleine zich in de baarmoeder?

Bij de echo zal je verteld worden hoe lang je zwanger bent. Bijvoorbeeld 9 + 3. Dat houdt in dat je 9 weken en 3 dagen zwanger bent. Ook zal de uitgerekende datum worden genoemd. Deze kan je op je dashboard aanpassen door in het blokje “Mijn gegevens” de datum aan te tikken en de nieuwe datum in te voeren.

 

Meestal wordt de termijnecho uitwendig gemaakt. Dus een zogenaamde buik-echo waarbij het apparaat op je buik wordt geplaatst om te zoeken naar jullie kleintje. Dus doe een shirtje aan dat je makkelijk omhoog kan schuiven en een broek die je ook makkelijk een stukje naar beneden kan doen.

Zeker bij een vroege termijnecho (10 – 12 weken), moet je eerst veel water drinken. Om twee redenen: je volle blaas duwt je baarmoeder omhoog en vocht laat de geluidsgolven van de echo goed door.

 

Het kan zijn dat er wordt besloten om een inwendige echo te maken. Bijvoorbeeld omdat de kleine niet goed in beeld te krijgen is met de buikecho. Dan wordt er een echo via je vagina gemaakt. Niet iedereen vindt dat een even prettig idee. Gelukkig doet een inwendige echo bijna nooit pijn. De arts of verloskundige heeft dit al heel vaak gedaan, waardoor ze dit vaak erg goed kunnen. Het apparaat dat wordt gebruikt is langwerpig, krijgt een speciaal condoompje om en wat glijmiddel, zodat het soepeler gaat. Of om het meer tot de verbeelding te laten spreken: een soort vibrator met een camera in de neus. Hij trilt overigens niet ;-).

 

En tot slot, niet geheel onbelangrijk, de termijnecho wordt standaard vergoed door je zorgverzekeraar. Dus je hoeft je geen zorgen te maken om de kosten. Het gaat zelfs niet van je eigen risico af!

 

P.S. Hoe werkt een echo eigenlijk? En welke verschillende echo’s zijn er? Dat lees je hier.

U

Uterus is de medische term voor baarmoeder.

V

Dit is de afkorting voor het totaal aantal bewegende zaadcellen per ejaculaat (zaadlozing).

Dit is te berekenen door het Volume van de zaadlozing (V) te vermenigvuldigen met zaadcel concentratie (C) en met het percentage goed bewegende zaadcellen (M).

Bij een ongewenste zwangerschap, mola zwangerschap of miskraam kan een vacuüm curettage worden uitgevoerd. Via de vagina wordt een dun buisje ingebracht door de gynaecoloog. Met behulp van een apparaat wordt dan de baarmoeder leeggezogen via dat buisje.

Afhankelijk van het ziekenhuis, jouw gezondheid en de afspraken die je met de arts maakt, vindt de vacuümcurettage plaats onder plaatselijke verdoving of onder narcose.

Het kan zijn dat je vegetarisch eet, terwijl je zwanger wilt worden of bent. Dat kan uiteraard, maar je moet wel rekening houden met een aantal dingen.

Als vegetariër zal je bepaalde voedingsstoffen, vitamines en mineralen, uit andere producten moeten halen dan vlees en/of vis. Je loopt meer risico om een te kort aan ijzer, eiwitten, vitamine B1 en vitamine B12 binnen te krijgen. En als je geen vis eet, kom je snel omega 3 vetzuren tekort.

Welke tips kunnen we je geven:
– Eet een paar extra eieren per week
– Eet peulvruchten zoals kikkererwten en linzen
– Eet wat nootjes (niet te veel, want dat zijn caloriebommen! Houd het bij een handje, dus ongeveer 25 gram)
– Eet bij iedere maaltijd groente en fruit die vitamine C bevatten. Dat helpt je lichaam om ijzer makkelijker op te nemen
– Check je multivitamine-mamma (in wording) pillen. Zitten daar ook extra Omega 3 vetzuren in? En worden ijzer, zink, vitamine B1 en B12 aangevuld?

En ben je veganistisch? Als vegan kan je het beste contact zoeken met een diëtist. Bijvoorbeeld onze expert Sascha van Caryen. Het is namelijk best lastig om de juiste vitamines en mineralen binnen te krijgen als vegan tijdens je zwangerschap.

En ben je veganistisch? Als vegan krijgt je lichaam minder makkelijk bepaalde voedingsstoffen binnen. Denk hierbij aan eiwitten, ijzer, vitamine B1, vitamine B12 en Omega3 vetzuren. Hoe je je voedingsgewoonten kan aanpassen als vegan en toch alle voedingsstoffen binnenkrijgt, kan een diëtist je het beste bij helpen. Bijvoorbeeld onze expert Sascha van Caryen. Het is namelijk best lastig om de juiste vitamines en mineralen binnen te krijgen als vegan tijdens je zwangerschap.

Of eigenlijk is het meestal een vacuümcup die gebruikt wordt.

Tijdens een bevalling krijg je eerst ontsluiting, de baarmoedermond moet namelijk open genoeg zijn om de baby geboren te laten worden. Zodra je de ontsluiting volledig is (10 centimeter) en je mag gaan persen, begint de zogenaamde uitdrijving. Dan gaat je kindje echt geboren worden. Dit deel van de bevalling kan, zeker bij het eerste kindje, twee uur duren. En als je pijnstilling hebt gehad nog wel langer. Op het moment dat dat gebeurt, kan het zijn dat je kleintje het niet meer fijn heeft en zo snel mogelijk geboren moet worden. Of misschien gaat het bij jou zelf minder goed en daarom moet het kindje zo snel mogelijk geboren worden. Om dit deel van de bevalling te versnellen, kan een vacuümcup gebruikt worden. Dat noemen ze ook wel een zogenaamde “vaginale kunstverlossing met vacuümpomp” of “vaginale kunstbevalling met vacuümcup”.

Er wordt dan een zuignap op het hoofd van de baby geplaatst. Er wordt dan een vacuüm gemaakt door via het slangetje dat aan de zuignap zit de lucht weg te zuigen. Dan zit de zuignap goed op het hoofd van de kleine vast. En daarmee kan de gynaecoloog tijdens de geboorte van het hoofd van de kleine helpen. Dat doen ze door tijdens het persen aan het hoofd te trekken en het hoofd in de juiste richting te sturen.

De zuignap die gebruikt wordt, is meestal van kunststof. En deze wordt met de hand vacuüm gemaakt. Soms is de zuignap van metaal. Deze is aangesloten op een apparaat, een vacuümpomp.

De vacuümcup wordt in de vagina gebracht en op het hoofd van de baby geplaatst. Als er bij een bevalling gebruik wordt gemaakt van een vacuümcup of vacuümpomp, is de kans op uitscheuren groter. Daarom wordt er meestal een knip geplaatst. De bekkenbodem wordt dan ingeknipt, zodat de kans op uitscheuren kleiner is. Zodra het hoofdje geboren is, wordt de vacuümcup losgemaakt van de baby en daarna worden de schouders en het lichaampje geboren.

Zoals je je kan voorstellen, wordt er best wel een beetje kracht gebruikt en misschien heb je zelf wel eens een zuignap op je lijf gehad. Dat laat een zwelling en een roodblauwe plek achter op je lijf. En in dit geval op het hoofdje van de baby. Dit trekt vanzelf weg. De plek kan ook pijnlijk zijn. Als de kleine na de geboorte daar last van heeft, zal de kleine pijnstilling krijgen.

Tot slot, een vacuümbevalling heeft geen gevolgen voor een volgende bevalling.

Vacuümpomp

Afhankelijk van je huidskleur en hoeveel je wordt blootgesteld (dus zonder bedekking) aan de zon, maakt je lichaam voldoende vitamine D aan in combinatie met gevarieerde voeding. Maar een tekort aan vitamine D heeft mogelijk ernstige gevolgen voor de gezondheid van je kleintje. Daarom heeft de Gezondheidsraad geadviseerd om alle zwangere vrouwen 10 microgram vitamine D als supplement te laten slikken. Ook adviseert de Gezondheidsraad vrouwen met een kinderwens vitamine D te slikken. Omdat de aanleg van bot bij het kindje al in de eerste maanden van de zwangerschap begint en je dan nog niet altijd weet dat je zwanger bent.

Waar helpt vitamine D mee? Het verkleint de kans op een te laag geboortegewicht en helpt bij het aanmaken en verder ontwikkelen van de botten van de baby.

Kan je zelf voldoende vitamine D aanmaken? Als je een lichte huidskleur hebt, je voldoende zonlicht krijgt (15 – 30 min met blote armen en hoofd tussen 11u00 en 15u00) en je eet goed en gevarieerd. Dan is de algemene aanname dat je lichaam voldoende vitamine D maakt. Als je een donkere huidskleur hebt, maakt je lichaam minder vitamine D aan op basis van het zonlicht. En als je lichaam onvoldoende zonlicht krijgt, bijvoorbeeld omdat je overdag binnen op kantoor werkt of een hoofddoek draagt en je armen altijd bedekt, dan zal je lichaam onvoldoende vitamine D aanmaken. Ook blijkt dat alsnog ongeveer 10% van de vrouwen met een lichte huidskleur onvoldoende vitamine D aanmaakt. Door de mogelijke gevolgen voor je (toekomstige) kleine is daarom het advies om een tabletje met 10 microgram vitamine D te slikken. Bij twijfel, overleg dan altijd met je arts of verloskundige.

Z

Als je diabetes ontwikkelt tijdens de zwangerschap, wordt dat zwangerschapsdiabetes genoemd. Ongeveer 3 – 6% van de zwangere vrouwen ontwikkelen zwangerschapsdiabetes. De medische term voor zwangerschapsdiabetes is diabetes gravidarum. Mocht je zwangerschapsdiabetes krijgen, dan gebeurt dit meestal pas in de tweede helft van de zwangerschap.

Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke soort diabetes. Meestal is de zwangerschapsdiabetes binnen een dag na de bevalling verdwenen. Wel heb je 50% kans dat je binnen vijf jaar na je bevalling diabetes type 2 ontwikkeld.

In de tweede helft van je zwangerschap zorgen placentahormonen ervoor dat je lichaam tijdelijk minder goed op insuline reageert. Insuline is het hormoon dat je bloedsuiker regelt. Je lichaam lost dit op door extra insuline aan te maken tijdens een zwangerschap. Maar bij zwangerschapsdiabetes maakt je lichaam te weinig insuline aan. Hierdoor blijft je bloedsuiker te hoog.

Vaak zijn kindjes van moeders met zwangerschapsdiabetes erg groot. Daardoor is de bevalling moeilijker en soms ook gevaarlijker. Je kindje kan bij de geboorte dan ook blessures oplopen. Het past niet zo goed.

En later hebben jij en je kindje een grotere kans op diabetes type 2. Ook neemt de kans op een postnatale depressie toe.

Als je bij een eerdere zwangerschap al eens zwangerschapsdiabetes hebt gehad, is er een grote kans (tot 84%) dat je dat bij een volgende zwangerschap weer krijgt. Ook als je een vader, moeder, broer of zus hebt met diabetes type 2 heb je een grotere kans op zwangerschapsdiabetes.

Bij overgewicht voor de zwangerschap (BMI 30 of meer) neemt de kans op zwangerschapsdiabetes ook toe.

 

Mocht de verloskundige denken dat je mogelijk zwangerschapsdiabetes hebt, zal je meestal een zogenaamde Glucose Tolerantie Test (GTT) ondergaan. Ze gaan dan de stijging van de concentratie van glucose (suiker) in je bloed meten. Daarmee kunnen ze toetsen of je eigen lichaam voldoende insuline aanmaakt. Bij deze test krijg je een glucosedrankje dat je moet drinken. De verloskundige of arts zal je uitgebreid voorlichten hoe het onderzoek in zijn werk gaat.

 

En wat moet je dan doen als je zwangerschapdiabetes hebt? Eerst zal je nog beter op je eten moeten letten. Echt minimaal 200 gram groente eten en 2 stuks fruit per dag. Verder zo min mogelijk (het liefst geen) snacks. En niet te veel vet, zoals roomboter, olijfolie, avocado, etc. De diëtist zal je daarbij kunnen helpen.

Daarmee is de zwangerschapsdiabetes meestal onder controle. Als je bloedsuiker te hoog blijft met een dieet, dan zal je insuline-injecties moeten spuiten.

Dat is een verklaring dat je zwanger bent met daarop de datum dat je bent uitgerekend. Je bent wettelijk verplicht om deze verklaring uiterlijk 3 weken voordat je met zwangerschapsverlof gaat in te leveren bij je werkgever. Deze verklaring heeft je werkgever nodig om je zwangerschap te melden bij het UWV. Daarmee kan je werkgever vervolgens een uitkering aanvragen voor jouw zwangerschapsverlof, zodat jij je salaris behoudt en je werkgever een vervanger kan inhuren. De verloskundige of gynaecoloog kunnen je deze verklaring geven.

Zwangerschapshypertensie is een hoge bloeddruk als gevolg van de zwangerschap. Op meerdere momenten tijdens de zwangerschap zal door de verloskundige of arts de bloeddruk worden gemeten. Indien deze eerst normaal is en tijdens de tweede helft van de zwangerschap een te hoge bloeddruk wordt ontwikkeld, is er sprake van zwangerschapshypertensie.

Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap wordt wel gezien als een stresstest voor je hart- en bloedvaten. Vrouwen met hypertensie in de zwangerschap hebben een tweemaal groter risico op hart- en vaatziekten dan vrouwen met een normale bloeddruk in de zwangerschap.

 

Als er ook sprake is van te veel eiwit in je plas, dan kan er sprake zijn van pre-eclampsie.

Een term die we niet meer als medische term gebruiken. Kijk daarom eens bij (pre-)eclampsie.

Ieder E-nummer (dus ook de zoetstoffen aspartaam en stevia) is veilig om te eten en/of te drinken. Er wordt namelijk pas een E-nummer aan een product gegeven als het veilig is. Dit wordt gedaan door de EFSA, het onafhankelijk adviesorgaan voor voedselveiligheid van de Europese Unie. De EFSA geeft onafhankelijke wetenschappelijke adviezen.

Pas als de EFSA heeft besloten dat de stof veilig genoeg is om dagelijks te eten en te drinken, krijgt het een E-nummer. Als een zoetstof een E-nummer heeft, is het dus veilig.

De EFSA hanteert namelijk de volgende uitgangspunten:
– Het moet 100% zeker zijn dat er geen schadelijke gevolgen zijn voor de gezondheid.
– Het moet onmogelijk zijn om er te veel van binnen te krijgen. Zelfs al ben je nog zo’n grote liefhebber van light-frisdranken of drop.

Hoe weet ik zeker dat het veilig is?
Voor aspartaam en stevia zijn een maximale hoeveelheid vastgesteld die voor iedereen geldt, dus ook voor zwangere vrouwen (in wording). Dit maximum heet de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI). Zoetstoffen vormen geen gevaar voor de gezondheid van jou en je baby. Want zelfs als je dagelijks (veel) light-frisdrank drinkt, blijf je onder de ADI-norm.

De aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van aspartaam is 40 milligram per kilo lichaamsgewicht. Dus als je 60 kilo weegt, mag je dagelijks 40 * 60 milligram = 2.400 milligram aspartaam eten en/of drinken. Deze hoeveelheid mag je gedurende je hele leven dagelijks binnenkrijgen zonder enige gezondheidsschade op te lopen. Bij een normaal consumptiepatroon blijft de hoeveelheid zoetstoffen ruimschoots onder de ADI.

 

Bron: Voedingscentrum

“Huh? Ben ik dat vergeten?” Je hoort het veel, vergeetachtigheid tijdens de zwangerschap ook wel eens zwangerschapsdementie genoemd. Maar bestaat het nu echt? Of zeggen we het omdat het goed uitkomt?
Het is een feit, zwangere vrouwen zijn vergeetachtiger dan niet-zwangere vrouwen. Waarschijnlijk komt dit door de zwangerschapshormonen. Het vrouwelijk lichaam moet aanpassingen doen om zich lichamelijk en geestelijk voor te bereiden op het moederschap. Daarom veranderen er ook dingen in het brein. Bijvoorbeeld om gezichtsuitdrukkingen beter te herkennen. Best handig als je baby huilt en je moet bedenken waarom. Ook worden vrouwen vergeetachtiger. Uit onderzoek blijkt dat de eerste periode van de zwangerschap er geen verschil is tussen zwangere vrouwen en niet-zwangere vrouwen. Vanaf de 29e week van de zwangerschap tot enkele maanden na de bevalling is er wel een verschil tussen zwangere vrouwen en niet-zwangere vrouwen.

# slimmerzwanger