Waar komen de beschuit met muisjes vandaan?

Door Joke Robbemont

Van oudsher is het traditie om na de geboorte van een kind het bezoek te trakteren op iets lekkers. Heel vroeger was dat bij de minder rijke mensen witbrood met suiker. Bij de rijkere mensen werd er al beschuit met suiker getrakteerd.

Sinds 1860 kwam men op het idee om ‘muisjes’ te maken. Anijszaad met een suikerlaagje omwikkeld. Er was een reden om hier anijszaad voor te nemen. Vroeger dacht men dat anijs goed zou zijn voor borstvoeding en de boze geesten zou laten verdwijnen.

Waar komen die muisjes vandaan?

Waarom zij de naam ‘muisjes’ kregen, is niet helemaal duidelijk. Het meest logisch lijkt het verhaal dat uit het gekleurde suikerlaagje een soort staartje van het anijszaadje steekt, waardoor het de vorm van een muis krijgt. Vanaf 1860 werd er bij een meisje roze met witte muisjes geserveerd, terwijl er na de geboorte van een jongetje alleen witte muisjes op het beschuitje lagen. Pas in 1994 deden de blauwe muisjes hun intrede.

Muis wordt soes

Tegenwoordig zijn er veel variaties op de bekende beschuit met muisjes. Beschuitjes geven veel kruimels, kun je niet lang van tevoren smeren, want dan worden ze zacht. Kortom: praktische ‘problemen’, waardoor we op zoek gaan naar leuke, originele, maar vooral lekkere alternatieven. Enkele voorbeelden: besmeer kleine slagroomsoesjes met gesmolten witte chocola of besmeer de bovenkant met wit fondant. Daarna worden de soesjes in de muisjes gedoopt.

Smullen…

Ook een plakje cake doet het altijd goed. Een toefje slagroom, waarop enkele muisjes worden gestrooid. Of wat te denken van een leuke en makkelijke traktatie voor het oudere broertje of zusje, welke zij op school kunnen uitdelen? Ik noem lange vingers, gedoopt in gesmolten chocola of besmeerd met pasta, waarna zij worden gedipt in een bakje met muisjes. Snel gemaakt, leuk om uit te delen.

En nog meer smullen!

Wat ik vooral de laatste tijd regelmatig tegen kom in de kraamweek, zijn de negerzoenen met muisjes. Snij met een scherp mes het kapje van de negerzoen af en doop deze vervolgens in de muisjes. Eventueel versiert met een vlaggetje, maar zonder smaakt dit hapje ook heel goed. Verder kom ik ook regelmatig een echte kraamtaart tegen of zijn er chocolade flikken met muisjes verkrijgbaar. Ach ja, je kunt het net zo groot of klein maken als je zelf wilt…

Joke Robbemont (57) is kraamverzorgster bij Kraamzorg De Waarden. Voor Slimmer Zwanger deelt ze praktische tips, evenals grappige en ontroerende ervaringen. Ze vindt het geweldig om de kraamweek met een fijn gevoel af te sluiten, omdat ze het gezin goed geïnformeerd en verzorgd achterlaat. Het verloop van de zwangerschap is iets waar Joke zich telkens in verdiept. Tenslotte helpt dat haar om de kraamweek, die toch voor iedereen weer anders is, goed in te schatten en zo gezamenlijk prettig door te komen.

Reacties

Nog geen reacties

Reactie

Klinkt goed, dus stuur me dat magazine met tips!

# slimmerzwanger