Vragen over alcohol

Het drinken van alcohol, maakt niet uit of het wijn, bier of sterke drank is, is schadelijk voor je ongeboren baby. Deze risico’s neem je als je alcohol drinkt tijdens je zwangerschap:

 • Je hebt meer kans op een miskraam
 • Er is meer kans op hersenbeschadiging van je kleintje
 • Organen zoals nieren, lever en hersenen ontwikkelen slechter
 • Er is groter risico dat jullie kindje te vroeg wordt geboren
 • Jullie baby kan afwijkende gezichtskenmerken krijgen
 • Je vergroot de kans dat de baby kleiner wordt geboren en altijd kleiner blijft

 

Nee. Via jouw bloed komt precies evenveel alcohol (bier, wijn of sterke drank) als jij hebt gedronken bij je kindje terecht. Kan je nagaan: één biertje heeft een alcoholpromillage van 0,3. Precies dezelfde hoeveelheid krijgt jouw ongeboren baby te verwerken. En zoals je begrijpt: dit wezentje is een stuk kleiner dan jij, dus dan is dat ene biertje veel te veel… Eén slokje mag dus ook niet. De mate van invloed van alcohol op jullie ongeboren baby is trouwens van een paar dingen afhankelijk: het moment van jouw zwangerschap, jouw leeftijd, de werking van je lever… Wil je absolute veiligheid voor je baby? Dan adviseren alle experts om de hele zwangerschap geen alcohol te drinken. Dan weet je zeker dat jullie kindje er geen schade van ondervindt.

Ja, alcohol drinken kan vanaf de bevruchting schadelijk zijn voor de baby. Meteen vanaf het begin van de zwangerschap kan alcohol zoals bier, wijn en sterke drank, van negatieve invloed zijn op ontwikkeling van jullie ongeboren baby. Ook als de placenta nog niet volledig is gemaakt en jij drinkt, kan de alcohol jouw kindje bereiken. Geen druppel drinken als je zwanger bent of een kinderwens hebt, is dus het veiligst.

 

 

Nou, liever niet. En we gaan je uitleggen waarom.

Wist je dat bij het drinken van 1 glas alcohol per dag je vruchtbaarheid al drastisch minder is? Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die 0,2 tot 1 glas alcohol per dag drinken tot 40% minder kans hebben om binnen 6 maanden zwanger te worden, in vergelijking tot vrouwen die geen alcohol drinken.

Miskraam?

Als je alcohol drinkt in de weken rondom bevruchting, neemt de kans op miskramen en een doodgeboren baby toe. Dit geldt niet alleen voor vrouwen, ook voor mannen! Hoe meer jullie beiden drinken in deze periode, hoe groter het risico.

Daarom adviseren wij om als vrouw én man helemaal te stoppen met de drinken als jullie een kinderwens hebben. Al snappen wij ook dat een drankje op z’n tijd best lekker is. Probeer dit dan tot een minimum te beperken en drink dan voor de eisprong. Mocht je dan opeens zwanger zijn, dan heb je niet tijdens de zwangerschap gedronken. Die eerste paar weken weet je namelijk nog niet dat je zwanger bent.

Het zal je gerust overkomen, van die mensen die tegen je zeggen: ‘Joh, één drankje kan toch wel?!’, ‘In Frankrijk drinken alle zwangeren ook gewoon wijn,’ en ‘Mijn moeder dronk ook toen ze zwanger was van mij en met mij is toch ook alles goed?’ Zucht. Probeer eens één van deze onderstaande reacties:

“Het is mijn lijf, mijn zwangerschap, dus ook mijn keuze om niet te drinken.”

“Ik voel me er prettiger bij om niet te drinken.”

“Ik neem liever geen enkel risico en daarom drink ik helemaal niet.”

“Ik zou het op prijs stellen als je mijn keuze respecteert om niet te drinken.”

Vragen over een miskraam

Wat zal je geschrokken zijn… Als je een miskraam hebt gehad, bel dan altijd je verloskundige of huisarts. En deel dit ongelooflijk nare nieuws ook met familie en/of vrienden die je vertrouwt en jou kunnen steunen. Een miskraam is een ingrijpende gebeurtenis. Erover praten hoe je je voelt, kan helpen. Want hoewel je lichaam vaak redelijk snel herstelt, krijg je emotioneel een flinke klap te verwerken. Stop dit verdriet niet weg, maar praat erover. Ook met je partner. Op het Slimmer Zwanger forum kan je met je verdriet terecht bij anderen die dit ook is overkomen. Wil je de specialisten van Slimmer Zwanger een vraag stellen over jouw miskraam? Aarzel en niet en neem hierover met ons contact op.

Verlies je na je miskraam heel veel bloed en maak je je hier ongerust over? Neem dan contact op met je huisarts of verloskundige. Zij zullen je verder helpen.

Mocht je je willen afmelden voor Slimmer Zwanger, dan kan dat op twee manieren. Je kan dit zelf doen door onder het kopje “Mijn gegevens” te kiezen voor “Meer…”. Dan krijg je de mogelijkheid om je af te melden voor Slimmer Zwanger. Zie de afbeelding hieronder.

Mocht het om wat voor reden niet lukken, kan je ons uiteraard een bericht sturen via slimmerzwanger@slimmere-zorg.nl

 SZ afmelden

Vragen over eten

Eet ik te weinig of juist te veel? Krijg ik wel genoeg vezels binnen? En eiwitten? Houd het bij via de Eetmeter van het Voedingscentrum.

Jazeker! Gezonder eten is namelijk waanzinnig belangrijk om je vruchtbaarheid te verbeteren en, eenmaal ‘raak’ is gezond eten en leven het allerbeste cadeau voor je ongeboren kindje. Dat verhoogt de kans dat jullie baby straks gezond wordt geboren. Het coachingsprogramma in Slimmer Zwanger geeft je wekelijks adviezen over je voeding en leefstijl. Je krijgt regelmatig smakelijke én gezonde recepten en tips hoe je je voedingspatroon verbetert.

Ja! Als je je aanmeldt voor Slimmer Zwanger, vul je eerst een uitgebreide vragenlijst in. Op basis van jouw antwoorden, krijg je wekelijks tips hoe je gezonder kunt eten. Daarbij horen ook regelmatig recepten.

Kijk, zelf bijhouden of je dagelijks aan die 2 stuks fruit komt, lukt wel. Maar die 200 gram groente is wel even een dingetje… Niet alleen qua hoeveelheid, maar ook het bijhouden ervan. Want we snappen dat je niet overal je keukenweegschaal mee naartoe gaat nemen! Een handig hulpmiddel is de eetmeter van het Voedingscentrum. Met deze app houd je bij wat dagelijks eet en drinkt. De app houdt vervolgens overzichtelijk bij welke voedingsstoffen je te weinig, genoeg of te veel binnenkrijgt. Waardoor jij dus andere, gezondere keuzes kunt maken.

Slimmer Eten met je Kind is een coachingsprogramma dat advies geeft hoe je in het eerste jaar na de bevalling gezonde keuzes maakt die goed zijn voor je baby. Want in de periode van borst- en/of flesvoeding en de eerste hapjes is het best handig om te weten wat voor jou en je kindje het best is. Slimmer Eten met je Kind is net als Slimmer Zwanger gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en helpt je, met praktische recepten en tips, om je ongezonde gewoonten te veranderen én gezonde gewoonten te blijven volhouden.

Jazeker! Wel moet gezegd worden dat de meeste recepten van Slimmer Zwanger vlees of visgerechten zijn en vaak ook zuivel bevatten. Daardoor is de coaching die is gericht op de voeding minder op maat dan de alleseters onder ons… Neemt niet weg dat óók vegetariërs en veganisten met al hun vragen over gezond zwanger worden en zijn bij Slimmer Zwanger terecht kunnen.
Let er wel op dat je genoeg ijzer, eiwitten en vitamine B1 en B12 binnenkrijgt.

Vragen over het forum

Een zwangerschapswens, miskraam of een prille zwangerschap deel je meestal niet (meteen) met de hele wereld… Fijn dus dat je in het afgeschermde forum met anderen die hetzelfde meemaken je ervaringen en vragen kunt delen. Iedereen op het forum is een deelnemer van Slimmer Zwanger zodat jullie geheim, totdat jullie dat zelf willen delen, veilig is.

Ja, dat kan! Bij ‘Mijn gegevens’ op je dashboard kan je helemaal onderaan in het veld ‘Nickname’ je gewenste naam opgeven. Wel zo slim als er misschien een kennis ook deelnemer bij Slimmer Zwanger is en jij nog even niet wilt verklappen dat jullie aan het ‘oefenen’ zijn 😉

Vragen over inloggen

Via login kan je door op de button ‘wachtwoord vergeten’ te klikken, een e-mail ontvangen waarmee je een nieuw wachtwoord kunt instellen.

Dan is het handig om het nog een keer te proberen. Misschien heb je de eerste keer je e-mailadres niet juist ingevoerd. In verband met je privacy tonen we niet of je mailadres juist is. Krijg je opnieuw geen mail? Stuur dan vanaf het mailadres waarmee je deelnemer bent een mail naar slimmerzwanger@slimmere-zorg.nl Dan sturen we je een nieuw wachtwoord.

Wat mooi dat je meedoet aan het wetenschappelijk onderzoek van Slimmer Zwanger-bedenker professor Régine Steegers-Theunissen! Onderzoeksdeelnemers loggen in via deze link: https://www.slimmerzwanger.nl/onderzoek. Heb je een vraag over het onderzoek? Neem dan contact op met de onderzoekers via slimmerzwanger@erasmusmc.nl.

Vragen over kosten

Voor sommigen is Slimmer Zwanger gratis, voor anderen kost Slimmer Zwanger € 29,95. Hiervoor krijg je 26 weken coaching en toegang tot je persoonlijk dashboard en het besloten forum. Heb je een aanvullende zorgverzekering bij één van onderstaande verzekeraars? Dan betaalt jouw verzekeraar Slimmer Zwanger. Let op: je moet het bedrag meestal zelf voorschieten en de rekening indienen bij je verzekeraar om het volledige bedrag terug te krijgen! Ben je niet aanvullend of ergens anders verzekerd voor je ziektekosten? Dan betaal je eenmalig € 29,95. Enne.. goed nieuws voor de partners: jullie ‘liften’ mee op het account van je vrouw of vriendin, dus jij doet gratis mee 🙂

Deze zorgverzekeraars vergoeden Slimmer Zwanger:

 • Zilveren Kruis
 • VGZ
 • FBTO
 • Interpolis
 • OZF
 • Avéro Achmea
 • AGIS
 • Aevitae
 • Nedasco
 • Turien &Co.
 • IAK of Pro Life

Zorgverzekeraars Zilveren Kruis, VGZ, FBTO, Interpolis, OZF, Avéro Achmea, Aevitae, Nedasco, Turien &Co., IAK of Pro Life vergoeden Slimmer Zwanger. Ben je bij één van deze verzekeraars aanvullend verzekerd voor je ziektekosten? Dan is meedoen aan Slimmer Zwanger gratis. Tenminste, je moet zelf € 29,95 voorschieten en daarna de rekening bij je zorgverzekeraar indienen, zodat je het volledige bedrag terugkrijgt. Vergoedt jouw zorgverzekering Slimmer Zwanger niet? Dan betaal je eenmalig € 29,95 voor 26 weken coaching.

We kunnen helaas geen geld teruggeven als een zwangerschap uitblijft. Meedoen aan Slimmer Zwanger – en de adviezen opvolgen – kan de vruchtbaarheid tot 40% verbeteren. Dat betekent helaas dat niet alle deelnemers van Slimmer Zwanger ook daadwerkelijk in verwachting raken. Ben jij (of is je partner) na een half jaar meedoen aan Slimmer Zwanger nog steeds niet zwanger, maak dan gerust een afspraak met je huisarts om je zorgen hierover te bespreken.

We kunnen helaas geen geld teruggeven als er complicaties optreden. Meedoen aan Slimmer Zwanger – en de adviezen opvolgen – verhoogt de kans op het krijgen van een gezonde baby. Het risico op complicaties tijdens de zwangerschap en/of bevalling is daardoor minder. Dat wil helaas niet zeggen dat er niks meer kan gebeuren. Een zwangerschap is een wonder van de natuur, maar helaas werkt die natuur ook zo dat er altijd iets mis kan gaan. Ook als je meedoet aan Slimmer Zwanger. We begrijpen hoe verdrietig en naar het is als er iets met jou of je (ongeboren) kindje gebeurt. Daarom kan je ons altijd vragen met wie je erover kunt praten als je daaraan behoefte hebt.

JA! Partners ‘liften’ mee op de vergoeding van de deelnemende vrouw. Betekent wel dat mannen alleen kunnen meedoen aan Slimmer Zwanger als hun vrouw of vriendin meedoet.

Vragen over medicijnen

Liever geen enkele pijnstiller! Van de zogenaamde NSAID’s, zoals ibuprofen, diclofenac, naproxen, weten we dat het negatieve invloed kan hebben op je ongeboren kindje. Merknamen van NSAID’s zijn bijvoorbeeld: Advil ®, Brufen ®, Sarixell ®, Voltaren ®, Aleve ®.  Bij twijfel, vraag je apotheker of drogist om hulp en lees de bijsluiter.

Kan paracetamol dan wel? Zoals je hier kan lezen, ook liever niet. Maar paracetamol lijkt geen negatieve invloed te hebben. Werkt paracetamol onvoldoende? Overleg dan met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog.

Wat een goede vraag! Dit ligt heel erg aan de medicijnen die je gebruikt. Van sommige medicijnen (geneesmiddelen) weten we dat deze voor aangeboren afwijkingen kunnen zorgen. Maar afhankelijk van jouw aandoening, kan je niet zonder medicatie.

Algemeen advies bij kinderwens of in blijde verwachting, gebruik geen medicijnen. Ook geen geneesmiddelen die je zonder recept bij de drogist kan kopen. Sommige medicijnen en vrij verkrijgbare geneesmiddelen bleken onverwacht (!) ernstige schade aan de (ongeboren) baby te veroorzaken. De kennis over de effecten van medicijnen op de zwangerschap is zeer beperkt. Een hoop medicatie is namelijk niet getest op zwangere vrouwen, omdat we een zwangere vrouw en haar ongeboren kind niet onnodig aan risico’s willen blootstellen.

Kortom, vraag je apotheker, huisarts en medisch specialist om advies! Zij kunnen je het beste helpen met jouw specifieke situatie. Vraag hen daarom om advies.

Wil je nog niet dat anderen weten van jouw kinderwens? Gelukkig hebben de apotheker, huisarts en medisch specialist in het ziekenhuis én hun assistenten geheimhoudingsplicht. Zij mogen dus niets doorvertellen.

 

Dat is zeker mogelijk! Dit ligt heel erg aan de medicijnen die je gebruikt. Je eigen apotheker, huisarts en medisch specialist kunnen je het beste helpen met jouw specifieke situatie.

Sommige medicijnen (geneesmiddelen) kunnen zorgen voor verminderde kwaliteit van de zaadcellen. Maar afhankelijk van jouw aandoening, kan je niet zonder medicijnen. Indien je gaat stoppen met de medicijnen, duurt het nog wel even voordat je weer ‘schoon’ zaad aanmaakt. Zaadcellen beginnen ongeveer drie maanden voordat je klaarkomt met het ontwikkelen. Dus pas na drie maanden heb je weer ‘schoon’ zaad.

Of het gebruik van medicijnen als man ook aangeboren afwijkingen kan veroorzaken weten we nog niet. Daar is nog te weinig onderzoek naar gedaan. Jouw eigen artsen en apotheker kunnen jouw hierin het beste adviseren. Die weten voor jouw aandoening en de medicijnen die je gebruikt wat de laatst bekende informatie is en hoe veilig het gebruik is.

Wil je nog niet dat anderen weten van jouw kinderwens? Gelukkig hebben de apotheker, huisarts en medisch specialist in het ziekenhuis én hun assistenten geheimhoudingsplicht. Zij mogen dus niets doorvertellen.

 

Liever niet, maar er zijn een aantal geneesmiddelen waarbij het gebruik veilig lijkt te zijn. Een hoop medicatie is niet getest op zwangere vrouwen, omdat we een zwangere vrouw en haar ongeboren kind niet onnodig aan risico’s willen blootstellen.

Algemeen advies bij kinderwens of in blijde verwachting, gebruik geen medicijnen. Ook geen geneesmiddelen die je zonder recept bij de drogist kan kopen. Sommige medicijnen en vrij verkrijgbare geneesmiddelen bleken onverwacht (!) ernstige schade aan de (ongeboren) baby te veroorzaken. De kennis over de effecten van medicijnen op de zwangerschap is zeer beperkt.

Gebruik vooral niet zo maar medicijnen voor hooikoorts, ook niet als je ze nog hebt liggen of als ze vrij verkrijgbaar zijn bij de drogist. Algemene richtlijn voor hooikoorts tijdens zwangerschap, gebruik alleen als er klachten zijn. Van een aantal neussprays weten we nog te weinig of het risico’s heeft voor het ongeboren kind.

Kortom, vraag je apotheker en huisarts om advies! Zij hebben een geheimhoudingsplicht, dus mogen aan anderen niets vertellen over je zwangerschap(swens).

 

 

Wat een goede vraag! Dit ligt heel erg aan de medicijnen die je gebruikt. Van sommige medicijnen (geneesmiddelen) weten we dat deze voor aangeboren afwijkingen kunnen zorgen of andere complicaties rondom de zwangerschap. Maar afhankelijk van jouw aandoening, kan je niet zonder medicijnen.

Algemeen advies bij kinderwens of in blijde verwachting, gebruik geen medicijnen. Ook geen geneesmiddelen die je zonder recept bij de drogist kan kopen. Sommige medicijnen en vrij verkrijgbare geneesmiddelen bleken onverwacht (!) ernstige schade aan de (ongeboren) baby te veroorzaken. De kennis over de effecten van medicijnen op de zwangerschap is zeer beperkt. Een hoop medicatie is namelijk niet getest op zwangere vrouwen, omdat we een zwangere vrouw en haar ongeboren kind niet onnodig aan risico’s willen blootstellen.

Kortom, vraag je apotheker, huisarts en medisch specialist om advies! Zij kunnen je het beste helpen met jouw specifieke situatie. Vraag hen daarom om advies.

Wil je nog niet dat anderen weten van jouw kinderwens? Gelukkig hebben de apotheker, huisarts en medisch specialist in het ziekenhuis én hun assistenten geheimhoudingsplicht. Zij mogen dus niets doorvertellen.

Vragen over meedoen

Jazeker! Je kan de coaching testen door de zelftest te maken. Op de homepage vind je de knop “test: is onze coaching wat voor jou?”. Hier kan je de zelftest van Slimmer Zwanger maken. Je wordt dan gevraagd een vragenlijst in te vullen. Per onderwerp krijg je daarna het resultaat te zien. En met behulp van de iconen krijg je meteen al tips en weetjes!
Ook kan je de resultaten van de zelftest downloaden. Bijvoorbeeld direct als PDF downloaden of naar jezelf mailen (en als je wilt ook meteen aan je zorgverlener!).

Doe de zelftest!
 
Slimmer Zwanger resultaat delen
Mail (en deel) je resultaten 

Zwangere vrouwen, vrouwen bij wie het zwanger worden nog niet is gelukt en hun man, vriend of vriendin. Kortom: elk koppel met een kinderwens of in blijde verwachting mag meedoen met Slimmer Zwanger.

Je hoeft niet in verwachting te zijn om mee te doen aan Slimmer Zwanger. Ook vrouwen met een kinderwens en hun partner mogen meedoen aan Slimmer Zwanger. Juist voor iedereen met een kinderwens, dus zowel vrouwen als mannen, is meedoen aan Slimmer Zwanger aan te raden. Het opvolgen van de adviezen zorgt er namelijk voor dat de vruchtbaarheid verbetert. Bij vrouwen én mannen! Ben je zwanger en wil je meedoen? Om het maximale resultaat uit Slimmer Zwanger te halen, raden we je aan om uiterlijk in week 14 van je zwangerschap te starten.

Mocht je je willen afmelden voor Slimmer Zwanger, dan kan dat op twee manieren. Je kan dit zelf doen door onder het kopje “Mijn gegevens” te kiezen voor “Meer…”. Dan krijg je de mogelijkheid om je af te melden voor Slimmer Zwanger. Zie de afbeelding hieronder.

Mocht het om wat voor reden niet lukken, kan je ons uiteraard een bericht sturen via slimmerzwanger@slimmere-zorg.nl

 SZ afmelden

Heb je geen partner, maar wel een kinderwens? Of ben je zwanger, maar sta je er alleen voor? Ook voor jou is meedoen aan Slimmer Zwanger zinvol. Want meedoen vergroot je kans op het krijgen van een gezonde baby. En dat is, of je het nou alleen of samen doet, het allerbelangrijkste!

Ja, graag zelfs! Let er wel op dat mannen alleen mee kunnen doen als hun partner óók deelnemer is. Om twee redenen is het heel goed als partners ook meedoen met Slimmer Zwanger:

 1. Als het gaat om het verbeteren van de vruchtbaarheid, heeft de man een zeer belangrijke rol. De kwaliteit van het sperma is namelijk heel goed te verbeteren als je gezonder gaat leven. Als de man ook meedoet met Slimmer Zwanger, heb je dus meer kans op zwangerschap en uiteindelijk een gezonde baby.
 2. Als je vrouw of vriendin in verwachting is, is het heel belangrijk dat zij gezond leeft. Dat vergroot de kans dat jullie baby gezond geboren wordt. Je begrijpt misschien dat het voor haar beter is vol te houden als de partner meedoet. Samen gezonder leven is leuker en makkelijker! Maar belangrijker nog; onderzoek toont aan dat gezonder leven beter is vol te houden als je partner meedoet. Snappen wij wel. Want hoe motiverend is het als je al knabbelend aan de wortels geconfronteerd wordt met een partner die blijft roken en ongezond eet?! Dus wil je je vriendin of vrouw motiveren gezond te leven als ze jullie kindje verwacht? Wees dan samen met haar Slimmer Zwanger en doe ook mee!

Ook al ben jij niet degene die jullie ongeboren kindje gaat dragen, je steunt je partner enorm als jij ook de adviezen van Slimmer Zwanger opvolgt. Tenslotte is het makkelijker de adviezen van Slimmer Zwanger op te volgen als je het samen doet. Voor mannen is er bovendien een extra reden om mee te doen. Want Slimmer Zwanger helpt ook de vruchtbaarheid van de man te verbeteren.

Helaas is het zo dat niet iedereen die meedoet aan Slimmer Zwanger daadwerkelijk zwanger wordt. Meedoen vergroot wél de kans op een zwangerschap. Het Erasmus MC heeft het coachingsprogramma van Slimmer Zwanger wetenschappelijk onderzocht en hieruit blijkt dat je 40% meer kans hebt om zwanger te worden als je de adviezen van Slimmer Zwanger opvolgt.

De app van Slimmer Zwanger komt eraan! Die zijn we momenteel nog aan het ontwikkelen. Uiteraard blijft het mogelijk om de website te gebruiken. Als je niet wilt dat mensen de push-berichten op je scherm zien, kan je die bij gebruik van de app uitzetten. Voor het icoontje dat bij de app hoort (bloemetje & bijtje uit het logo) hebben we er rekening mee gehouden dat het niet direct herkenbaar is als een zwangerschaps-app.

Wel kan je op dit moment de website als app op je smartphone zetten. Hoe? Voor een iPhone of iPad als volgt:

 1. Open de browser Safari
 2. Navigeer naar de website https://www.slimmerzwanger.nl
 3. Ga naar het “Deel”-icoon
 4. Kies voor de optie “Zet in beginscherm”
 5. Geef de website een andere naam indien gewenst, bijvoorbeeld “SZ”. Dan is het niet direct herkenbaar voor anderen als ze je telefoon zien.
 6. Kies voor “Voeg toe” rechtsboven

Slimmer Zwanger app toevoegen iPhone / iPad
Slimmer Zwanger app toevoegen iPhone / iPad - 2

 

Voor een Android-telefoon werkt het als volgt:

 1. Open de browser Chrome
 2. Navigeer naar de website https://www.slimmerzwanger.nl
 3. Tik op de menuknop rechtsboven (de drie bolletjes)
 4. Kies voor “Toevoegen aan startscherm”
 5. Geef de website een andere naam indien gewenst, bijvoorbeeld “SZ”. Dan is het niet direct herkenbaar voor anderen als ze je telefoon zien.
 6. Kies voor “Toevoegen”

Het coachingsprogramma duurt 26 weken (een half jaar). Als je (nog) niet zwanger bent, kun je op elk moment met Slimmer Zwanger beginnen. Ben je zwanger? Wat leuk; gefeliciteerd! Als je begint voor week 14 van je zwangerschap, haal je het maximale uit Slimmer Zwanger en vergroot je de kans dat jouw baby gezond wordt geboren.

Jazeker, ook als jij en partner gezond leven, is meedoen aan Slimmer Zwanger heel zinnig! Bedenker van Slimmer Zwanger, professor Régine Steegers-Theunissen doet al zo’n 30 jaar onderzoek naar vruchtbaarheid van vrouwen en mannen. We zouden het dus knap vinden als jij hierover net zo veel weet als zij… In Slimmer Zwanger is kortom héél véél kennis gestopt over het verbeteren van de vruchtbaarheid bij zowel vrouwen als mannen, je lichaam voorbereiden op een gezonde zwangerschap en gezond zwanger zijn. Dit alles vraagt om extra en andere aandacht voor je lichaam. Omdat dit waarschijnlijk allemaal nieuw voor je is en je wil weten welke informatie betrouwbaar is, kan je rekenen op Slimmer Zwanger. Alle informatie, adviezen en tips zijn wetenschappelijk aangetoond.

Na Slimmer Zwanger kan je meedoen aan Slimmer Eten met je Kind. Dit coachingsprogramma geeft je tips hoe je voor het eerste jaar van jullie kindje gezonde keuzes te maken. Slimmer Eten met je Kind wordt momenteel nog door een kleine groep deelnemers getest. Zodra we deze testfase afgerond hebben, wordt Slimmer Eten met je Kind voor iedereen beschikbaar.

Slimmer Eten met je Kind is een coachingsprogramma dat advies geeft hoe je in het eerste jaar na de bevalling gezonde keuzes maakt die goed zijn voor je baby. Want in de periode van borst- en/of flesvoeding en de eerste hapjes is het best handig om te weten wat voor jou en je kindje het best is. Slimmer Eten met je Kind is net als Slimmer Zwanger gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en helpt je, met praktische recepten en tips, om je ongezonde gewoonten te veranderen én gezonde gewoonten te blijven volhouden.

Jazeker! Wel moet gezegd worden dat de meeste recepten van Slimmer Zwanger vlees of visgerechten zijn en vaak ook zuivel bevatten. Daardoor is de coaching die is gericht op de voeding minder op maat dan de alleseters onder ons… Neemt niet weg dat óók vegetariërs en veganisten met al hun vragen over gezond zwanger worden en zijn bij Slimmer Zwanger terecht kunnen.
Let er wel op dat je genoeg ijzer, eiwitten en vitamine B1 en B12 binnenkrijgt.

Vragen over onderzoek

Slimmer Zwanger is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. Er is gebruik gemaakt van het transtheoretische model voor gedragsverandering van Prochaska en Diclemente, het Attitude-Social-Efficacy model, de richtlijnen Gezonde Voeding van de Gezondheidsraad en de aanbevelingen van het Nederlandse Voedingscentrum. De risicoscore is mede gebaseerd op de Erasmus MC Rotterdam Reproductie Risicoscore (R-3) en de Preconceptionele Dieet Risicoscore (PDR). Voor het verden nalezen van het belang van het gebruik van SlimmerZwanger.nl verwijzen wij naar onderstaande bronnen.

Wetenschappelijke publicaties:

Augood C, Duckitt K, Templeton AA. Smoking and female infertility: a systematic review and meta-analysis. Hum Reprod 1998; 13: 1532-9.

Bergen NE, Jaddoe VW, Timmermans S, Hofman A, Lindemans J, Russcher H, Raat H, Steegers-Theunissen RP, Steegers EA. Homocysteine and folate concentrations in early pregnancy and the risk of adverse pregnancy outcomes: the Generation R Study. BJOG 2012;119:739-751.

Beurskens LW, de Jonge R, Schoonderwaldt EM, Tibboel D, Steegers-Theunissen RP. Biomarkers of the one-carbon pathway in association with congenital diaphragmatic hernia. Birth Defects Res A Clin Mol Teratol 2012;94:557-560.

Beurskens LW, Schrijver LH, Tibboel D, Wildhagen MF, Knapen MF, Lindemans J, de Vries J, Steegers-Theunissen RP. Dietary vitamin A intake below the recommended daily intake during pregnancy and the risk of congenital diaphragmatic hernia in the offspring. Birth Defects Res A Clin Mol Teratol. 2013 Jan;97(1):60-6.

Bouwland-Both MI, Steegers-Theunissen RP, Vujkovic M, Lesaffre EM, Mook-Kanamori DO, Hofman A, Lindemans J, Russcher H, Jaddoe VW, Steegers EA. A periconceptional energy-rich dietary pattern is associated with early fetal growth: the Generation R study. BJOG. 2013 Mar;120(4):435-45.

Bliek BJ, Guzel C, Klein de A, Stingl C, Luider TM, Lindemans J, Steegers EA, Steegers-Theunissen RP. Peptide fingerprinting of folate-responsive proteins in human B lymphoblasts and orofacial clefting. Eur J Clin Invest 2012;42:738-750.

Bliek BJ, Steegers-Theunissen RP, Douben H, Lindemans J, Steegers EA, de Klein A Comparable levels of folate-induced aneusomy in B-lymphoblasts from oral-cleft patients and controls. Mutat Res 2012;741:76-80.

Boxmeer JC, Smit M, Utomo E, Romijn JC, Eijkemans MJ, Lindemans J, Laven JS, Macklon NS, Steegers EA, Steegers-Theunissen RP. Low folate in seminal plasma is associated with increased sperm DNA damage. Fertil Steril 2009; 92: 548-56.

Cetin I, Berti C, Calabrese S. Role of micronutrients in the periconceptional period. Hum Reprod Update 2010; 16: 80-95.

Chavarro JE, Rich-Edwards JW, Rosner BA, Willet WC. Caffeinated and alcoholic beverage intake in relation to ovulatory disorder infertility. Epidemiology 2009; 20: 374-81.

Donnelly GP, McClure N, Kennedy MS, Lewis SE. Direct effect of alcohol on the motility and morphology of human spermatozoa. Andrologia 1999; 31: 43-7.

Gluckman PD, Hanson MA, Cooper C, Thornburg KL. Effect of in utero and early-life conditions on adult health and disease. N Engl J Med 2008; 359: 61-73.

Hammiche F, Temel S, Laven JSE, Verhagen-vanden Graaf IMJ, Steegers EAP, Steegers-Theunissen RPM. Veel bezoekers speciaal preconceptiespreekuur leven ongezond: vruchtbare adviezen. Medisch Contact 2008: 63: 1672-5.

Hammiche F, Laven J, Twigt J, Boellaard W, Steegers E, Steegers-Theunissen R. Body mass index and central adiposity are associated with sperm quality in men of subfertile couples. Hum Reprod 2012; 27: 2365-72.

Sermondade N, Faure C, Fezeu L, Shayeb AG, Bonde JP, Jensen TK, Van Wely M, Cao J, Martini AC, Eskandar M, Chavarro JE, Koloszar S, Twigt JM, Ramlau-Hansen CH, Borges E Jr, Lotti F, Steegers-Theunissen RP, Zorn B, Polotsky AJ, La Vignera S, Eskenazi B, Tremellen K, Magnusdottir EV, Fejes I, Hercberg S, Lévy R, Czernichow S. BMI in relation to sperm count: an updated systematic review and collaborative meta-analysis. Hum Reprod Update. 2013;19; 221-231.

Herzog E, Galvez J, Roks A, Stolk L, Verbiest M, Cornelissen J, Steegers E, Steegers-Theunissen R. Tissue-specific DNA methylation profiles in newborns. Clin Epigenetics. 2013: 5(1): 8.

Lorente C,  Cordier S, Goujard J, Ayme S, Bianchi F, Calzolari E, de Walle HE, Knill-Jones R. Tobacco and alcohol use during pregnancy and risk of oral clefts. Occupational exposure and congenital malformation working group. Am J Public Health 2000: 90: 415-9.

Ludwig KU, Mangold E, Herms S, Nowak S, Reutter H, Paul A, Becker J, Herberz R, AlChawa T, Nasser E, Böhmer AC, Mattheisen M, Alblas MA, Barth S, Kluck N, Lauster C, Braumann B, Reich RH, Hemprich A, Pötzsch S, Blaumeiser B, Daratsianos N, Kreusch T, Murray JC, Marazita ML, Ruczinski I, Scott AF, Beaty TH, Kramer FJ, Wienker TF, Steegers-Theunissen RP, Rubini M, Mossey PA, Hoffmann P, Lange C, Cichon S, Propping P, Knapp M, Nöthen MM. Genome-wide meta-analyses of nonsyndromic cleft lip with or without cleft palate identify six new risk loci.Nat Genet 2012 Sep;44(9):968-71.

Lumley J, Watson L, Watson M, Bower C. Periconceptional supplementation with folate and/or multivitamins for preventing neural tube defects. Cochrane Database Syst Rev 2000; 2: CD001056.

Rasch V. Cigarette, alcohol, and caffeine consumption: risk factors for spontaneous abortion. Acta Obstet Gynecol Scand 2003; 82: 182-8.

Roo de LA, Wilcox AJ,DrevonCA, Lie RT. First-trimester maternal alcohol consumption and the risk of infant oral clefts inNorway: A population-based case-control study. Am J Epidemiol 2008; 168: 638-46.

Schuit AJ, van Loon AJ, Tijhuis M, Ocke M. Clustering of lifestyle risk factors in a general adult population. Prev Med 2002; 35: 219-24.

Smedts HP, van Uitert EM, Valkenburg O, Laven JS, Eijkemans MJ, Lindemans J, Steegers EA, Steegers-Theunissen RP: A derangement of the maternal lipid profile is associated with an elevated risk of congenital heart disease in the offspring. Nutr Metab Cardiovasc Dis 2012; 22:477-485.

Snijder CA, Vlot IJ, Burdorf A, Obermann-Borst SA, Helbing WA, Wildhagen MF, Steegers EA, Steegers-Theunissen RP: Congenital heart defects and parental occupational exposure to chemicals. Hum Reprod 2012;27:1510-1517.

Stothard KJ, Tennant PW, Bell R, Rankin J. Maternal overweight and obesity and the risk of congenital anomalies: a systematic review and meta-analysis. JAMA 2009; 301: 636-50.

Steegers EAP. Begin bij ’t begin. (Inaugurale rede) Demmenie Grafimedia, Leiderdorp 2005.

Steegers-Theunissen RPM. Nieuw leven in een veranderende omgeving. (Inaugurale rede) Demmenie Grafimedia, Leiderdorp 2010.

Steegers-Theunissen RPM, Twigt J, Pestinger V, Sinclair KD. The periconceptional period, reproduction and long-term health of offspring: the importance of one-carbon metabolism. Hum Reprod Update 2013;1-16.

Stolk L, Bouwland-Both MI, van Mill NH, Verbiest MM, Eilers PH, Zhu H, Suarez L, Uitterlinden AG, Steegers-Theunissen RP. Epigenetic profiles in children with a neural tube defect; a case-control study in two populations.  PLoS One. 2013 Nov 5;8(11):e78462.

Timmermans S, Steegers-Theunissen RP, Vujkovic M, den Breeijen H, Russcher H, Lindemans J, Mackenbach J, Hofman A, Lesaffre EE, Jaddoe VV, Steegers EA. The Mediterranean diet and fetal size parameters: the Generation R Study. Br J Nutr 2012 28;108(8):1399-409.

Timmermans S, Bonsel GJ, Steegers-Theunissen RP, Mackenbach JP, Steyerberg EW, Raat H, Verbrugh HA, Tiemeier HW, Hofman A, Birnie E, Looman CW, Jaddoe VW, Steegers EA. Individual accumulation of heterogeneous risks explains perinatal inequalities within deprived neighbourhoods. Eur J Epidemiol. 2011; 26: 165-80.

Timmermans S, Steegers-Theunissen RP, Vujkovic M, den Breeijen H, Hofman A, Jaddoe VW, Steegers EA. The Mediterranean diet during early pregnancy is significantly associated with fetal growth and the risk of intrauterine growth restriction. Reprod Sci 2010: 17suppl: 160A.

Timmermans S, Jaddoe VW, Hofman A, Steegers-Theunissen RP, Steegers EA. Periconception folic acid supplementation, fetal growth and the risks of low birth weight and preterm birth: the Generation R Study. Br J Nutr 2009; 30: 1-9.

Twigt J, Steegers-Theunissen RP, Bezstarosti K, Demmers JA. Proteomic analysis of the microenvironment of developing oocytes. Proteomics. 2012;12(9):1463-71.

Twigt J, Bolhuis M, Steegers E, Hammiche F, vn Inzen W, Laven J, Steegers-Theunissen R. The preconception diet is associated with the chance of ongoing pregnancy in women undergoing IVF/ICSI treatment. Hum Reprod 2012; 27:2526-2531.

Venners SA, Wang X, Chen C, Wang L, Chen D, Guang W, Huang A, Ryan L, O’Connor J, Lasley B, Overstreet J, Wilcox A, Xu X. Paternal smoking and pregnancy loss: a prospective study using a biomarker of pregnancy. Am J Epidemiol 2004; 159: 993-1001.

van Mil NH, Steegers-Theunissen RP, Bongers-Schokking JJ, El Marroun H, Ghassabian A, Hofman A, Jaddoe VW, Visser TJ, Verhulst FC, de Rijke YB, Verhulst FC, de Rijke YB, Steegers EA, Tiemeier H. Maternal hypothyroxinemia during pregnancy and growth of the fetal and infant head. Reprod Sci 2012;19:1315-1322.

van Mil NH, Tiemeier H, Bongers-Schokking JJ, Ghassabian A, Hofman A, Hooijkaas H, Jaddoe VW, de Muinck Keizer-Schrama SM, Steegers EA, Visser TJ,Visser W, Ross HA, Verhulst FC, de Rijke YB, Steegers-Theunissen RP. Low urinary iodine excretion during early pregnancy is associated with alterations in executive functioning in children. J Nutr 2012;142:2167-2174.

van Uitert EM, Steegers-Theunissen RP. Influence of maternal folate status on human fetal growth parameters. Mol Nutr Food Res. 2013; 57(4):582-95.

van Uitert EM, van der Elst-Otte N, Wilbers JJ, Exalto N, Willemsen SP, Eilers PH, Koning AH, Steegers EA, Steegers-Theunissen RP. Periconception maternal characteristics and embryonic growth trajectories: the Rotterdam Predict study. Hum Reprod 2013 Dec;28(12):3188-96

van Uitert EM, Steegers-Theunissen RPM. Influence of maternal folate status on human fetal growth parameters. Mol Nutr Food Res. 2013; 57(4):582-95.

Vuijkovic M, de Vries JH, Lindemans J, Macklon NS, van der Spek PJ, Steegers EA, Steegers-Theunissen RP. The preconception Mediterranean dietary pattern in couples undergoing in vitro fertilization/intracytoplasmic sperm injection treatment increases the chance of pregnancy. Fertil Steril 2010; 94: 2096-101.

Obermann-Borst SA, Vujkovic M, de Vries JH, Wildhagen MF, Looman CWN, de Jonge R, Steegers EAP, Steegers-Theunissen RPM. A maternal dietary pattern characterized by fish and seafood in association with congenital heart defects in the offspring. BJOG 2011; 118: 1205-15.

Vujkovic M, de Vries JH, Dohle GR, Bonsel GJ, Lindemans J, Macklon NS, van der Spek PJ, Steegers EA, Steegers-Theunissen RP. Associations between dietary patterns and semen quality in men undergoing IVF/ICSI treatment. Hum Reprod 2009; 24: 1304-12.

Vujkovic M, Steegers EA, Looman CW, Ocke MC, van der Spek PJ, Steegers-Theunissen RP. The maternal Mediterranean dietary pattern is associated with a reduced risk of spina bifida in the offspring. BJOG 2009; 116: 408-15.

Vujkovic M, Ocke MC, van der Spek PJ, Yazdanpanah N, Steegers EA, Steegers-Theunissen RP. Maternal western dietary patterns and the risk of developing a cleft lip with or without a cleft palate. Obstet Gynecol 2007; 110: 378-84.

Weerd de S, Thomas CMG, Cikot RJLM, Steegers-Theunissen RPM, De Boo TM, Steegers EAP. Preconception counseling improves folate status of women planning pregnancy. Obstet Gynecol 2002; 99: 45-50.

Wegner CC, CliffordAL, Jilbert PM, Henry MA, Gentry WL. Abnormally high body mass index and tobacco use are associated with poor sperm quality as revealed by reduced sperm binding to hyaluronan-coated slides. Fertil Steril 2010; 93: 332-4.

Wildschut HI, van Vliet-Lachotzki EH, Boon BM, Liefong S, Landkroon AP, Steegers EA. Preconceptiezorg: een onlosmakelijk onderdeel van de zorg voor moeder en kind. Ned Tijdschr Geneeskd 2006; 150: 1326-30.

Wat mooi dat je meedoet aan het wetenschappelijk onderzoek van Slimmer Zwanger-bedenker professor Régine Steegers-Theunissen! Onderzoeksdeelnemers loggen in via deze link: https://www.slimmerzwanger.nl/onderzoek. Heb je een vraag over het onderzoek? Neem dan contact op met de onderzoekers via slimmerzwanger@erasmusmc.nl.

Vragen over privacy

Nee, gelukkig niet! We gaan heel bewust om met je privacy. Juist omdat dit een onderwerp is waarvan je liever niet hebt dat iedereen het weet. Als je je via de website aanmeldt, komt er niets op Facebook. Pas als je onze Facebook-pagina een like geeft of volgt en dat niet hebt afgeschermd, kan men via Facebook zien dat je “iets” met Slimmer Zwanger hebt. Wil je onze social media berichten volgen, dan kan je of de Volg-instructie op onze Facebookpagina gebruiken of een anoniem Instagram-account aanmaken.

 

Als je je aanmeldt voor Slimmer Zwanger, krijg je naast je persoonlijk dashboard met tips, adviezen, weetjes, recepten ook toegang tot ons forum. We hebben daar bewust voor gekozen. Een besloten forum op de website zelf en niet een besloten pagina via Facebook. Op het forum kan je namelijk met een nickname berichten plaatsen. Dan kom je niet per ongeluk je buurvrouw, nichtje of collega tegen. Want wie er achter de nickname zit, dat weet niemand op het forum. Nadat je je hebt aangemeld, kan je via “Mijn gegevens” een nickname opgeven, zodat je dus onherkenbaar bent voor anderen op het forum.
Daarnaast komen de berichtjes van Slimmer Zwanger straks per mail van “Marieke”. Dan ziet men ook niet direct dat je meedoet als je per ongeluk je mail open hebt staan.
Kortom, we zijn heel bewust bezig met jouw privacy. Meedoen aan Slimmer Zwanger moet veilig zijn. En dat vinden wij heel belangrijk. Als je in de toekomst iets tegenkomt waarvan je denkt, “hé dat kan nog beter”, vertel het ons vooral!

Alleen www.slimmerzwanger.nl kan je gegevens inzien. Op het moment dat je aangeeft eventueel mee te willen doen aan wetenschappelijk onderzoek, krijgt alleen de onderzoeker van Erasmus MC je contactgegevens door.

Alle antwoorden worden opgeslagen in een beveiligde database op een beveiligde server. De beveiliging voldoet aan de strengste eisen en wordt regelmatig getest en gecontroleerd door een externe partij.

Wij vinden het belangrijk dat je gegevens goed beveiligd zijn. Onze systemen maken deel uit van een beveiligd netwerk.  Daarbij wordt altijd gebruik gemaakt van coderingstechnieken en technologieën die standaard worden geacht binnen de IT-sector. Je gebruikersgegevens zijn beschermd door het wachtwoord van je keuze. Wij hebben de vereiste maatregelen getroffen om het verlies, het onrechtmatig gebruik of wijziging van de gegevens die wij ontvangen op onze website te voorkomen. Wie niks met jouw gegevens te maken heeft, kan er simpelweg niet bij. Geven we je gegevens aan iemand anders, hieronder lees je waarom en wanneer, dan eisen we dat die ander net zo zorgvuldig met jouw gegevens omgaat als wij. En dat de gegevens alleen worden gebruikt, voor het doel waarvoor ze gebruikt mogen worden.

Mocht je je willen afmelden voor Slimmer Zwanger, dan kan dat op twee manieren. Je kan dit zelf doen door onder het kopje “Mijn gegevens” te kiezen voor “Meer…”. Dan krijg je de mogelijkheid om je af te melden voor Slimmer Zwanger. Zie de afbeelding hieronder.

Mocht het om wat voor reden niet lukken, kan je ons uiteraard een bericht sturen via slimmerzwanger@slimmere-zorg.nl

 SZ afmelden

Als je je gegevens van Slimmer Zwanger wilt delen met je arts, verloskundige of gynaecoloog kan dat. Bij de persoonlijke gegevens op jouw persoonlijk dashboard vind je een downloadknop. Als je hierop klikt, krijg je een document waarin jouw voortgang, antwoorden op de vragen en persoonlijke gegevens worden getoond. Jouw gegevens worden door Slimmer Zwanger beveiligd bewaard en zijn altijd voor jou inzichtelijk. Je mag dus ook zelf weten met wie je deze gegevens deelt.

Jazeker. Maar let op: als we je gegevens verwijderen, is dat definitief en zijn ze dus echt weg. Je kunt ze dus niet later opnieuw opvragen. Wil je inderdaad alle gegevens verwijderd hebben? Neem vanuit het e-mailadres waarmee je deelnemer bent contact met ons op via slimmerzwanger@slimmere-zorg.nl. Dan zorgen we ervoor, na een extra bevestiging dat jij het echt bent, dat we je gegevens verwijderen.

Vragen over roken

Echt, we begrijpen hoe moeilijk stoppen met roken is… Maar het is wel ontzettend belangrijk om te doen als jullie kinderen willen. Want elke sigaret vermindert de kans op een zwangerschap. Roken is namelijk super slecht voor je vruchtbaarheid. Rokende mannen hebben minder goed sperma en rokende vrouwen zijn minder vruchtbaar. Vrouwen en mannen die vruchtbaarder willen zijn, stoppen dus meteen met roken. Zijn jullie er lekker vanaf als je zwanger bent! En echt, dat zal letterlijk een verademing zijn… Kijk ook de video ‘Rookvrij zwanger: wat je moet weten over roken tijdens de zwangerschap.’

Jazeker! Slimmer Zwanger werkt samen met de rookstopcoaches van de Rookstoppoli om jou te helpen écht te stoppen met roken. De coaches helpen jou, op een aardige manier, met het roken te stoppen. Nu, maar ook ná de bevalling. En dat is echt het beste cadeau dat je jezelf én je baby kunt geven. Trouwens, via jouw zorgverzekering is dit gratis! Check rkz.nl/rookstoppoli of stuur een e-mail naar rookstoppoli@rkz.nl.

Ben je zwanger en rook je nog steeds? STOP NU! Want wereldwijd zijn alle dokters het over één ding roerend eens: roken als je zwanger bent, is gevaarlijk voor je baby. Stoppen met roken is dus mooiste cadeau wat je je ongeboren kindje kunt geven. Elke sigaret die je rookt tijdens je zwangerschap is slecht voor de ontwikkeling van de baby en vergroot de kans op ernstige gezondheidsproblemen bij je kindje. Of complicaties tijdens de bevalling. In deze video wordt het allemaal uitgelegd.

We geloven dat het jou, net als al die andere moeders die ook gestopt zijn toen ze merkten dat ze zwanger waren, ook lukt om te stoppen met roken. Kan je wel wat hulp gebruiken om blijvend van die sigaretten af te blijven? Je staat er niet alleen voor! Check rkz.nl/rookstoppoli of stuur een e-mail naar rookstoppoli@rkz.nl.

 

Nee! Als je zwanger bent, moet je helemaal stoppen met roken. Iets minder gaan roken (‘minderen’) helpt niet. Ook al rook je minder sigaretten per dag, je rookt nog steeds. En elke sigaret die je rookt, is super slecht voor de gezondheid van je ongeboren baby. Lees het maar eens rustig na in deze folder ‘Rookvrij zwanger? Dat bevalt beter!’ van Rookvrije Start»

Wil je wat hulp bij het stoppen? Slimmer Zwanger werkt samen met de rookstopcoaches van de Rookstoppoli. De coaches helpen jou, op een aardige manier, met het roken te stoppen. Nu, maar ook ná de bevalling. En dat is echt het beste cadeau dat je jezelf én je baby kunt geven. Trouwens, via jouw zorgverzekering is dit gratis! Check rkz.nl/rookstoppoli of stuur een e-mail naar rookstoppoli@rkz.nl.

Roken is zeer slecht voor je vruchtbaarheid. Wist je dat het sperma van rokende mannen veel minder goed is? Ook tijdens de zwangerschap van je partner is stoppen met roken ontzettend belangrijk. Zo voorkom je dat je partner jouw rook inademt en op die manier jullie ongeboren kindje schade toebrengt. Heeft jouw partner ook gerookt voor haar zwangerschap? Dan help je haar enorm als jij ook stopt. Want het is heel goed dat zij is gestopt toen ze merkte dat ze zwanger was. Als jij dan ook stopt, en jullie dus samen stoppen, houdt zij het beter vol. En dat gun je je kindje op komst toch?

# slimmerzwanger