Termijnecho

Ergens tussen week 10 en 14 van je zwangerschap krijg je deze echo, de termijnecho. Misschien heb je in week 6 of 7 al een vroege echo gehad, maar voor de meeste vrouwen is de termijnecho de eerste echo!

De termijnecho wordt gebruikt om te bepalen hoe lang je al zwanger bent. In de eerste periode groeit elk kleintje ongeveer even snel. Daarom wordt tijdens de termijnecho de grootte van jullie kleintje gemeten, zodat met grote nauwkeurigheid de zwangerschapsduur kan worden vastgesteld. Omdat de duur van de zwangerschap om verschillende redenen belangrijk is, onder meer om in de gaten te houden of het wel goed gaat met jouw kleintje daar binnen, wordt de termijnecho gemaakt.

Dit bijzondere moment wil je het liefst met je partner ervaren. Mocht dit om wat voor reden dan ook niet mogelijk zijn, neem dan iemand anders mee die dichtbij je staat. Meestal is dit moment bijzonder mooi, maar soms ook verdrietig. Het is dan fijn om iemand bij je te hebben die je steunt en je naar huis kan brengen. Ook is het handig om vragen die je hebt vooraf op te schrijven, zodat je die ter plekke kan stellen. Met dit soort belangrijke gebeurtenissen komt het vaak voor dat je op het moment zelf de vragen even niet meer weet. Uiteraard kan je ook op Slimmer Zwanger je vragen alvast stellen! Maar op de volgende vragen kunnen wij je geen antwoord geven en krijg je te horen bij de termijnecho:

  • Heeft de kleine een hartslag?
  • Hoe groot is de kleine?
  • Wat is de uitgerekende datum?
  • Zien de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken er goed uit?
  • Hoeveel kleintjes er in de baarmoeder zitten. Is het er een of zijn het er meer? En is het dan een tweeling of een drieling?
  • Bevindt de kleine zich in de baarmoeder?

Bij de echo zal je verteld worden hoe lang je zwanger bent. Bijvoorbeeld 9 + 3. Dat houdt in dat je 9 weken en 3 dagen zwanger bent. Ook zal de uitgerekende datum worden genoemd. Deze kan je op je dashboard aanpassen door in het blokje “Mijn gegevens” de datum aan te tikken en de nieuwe datum in te voeren.

 

Meestal wordt de termijnecho uitwendig gemaakt. Dus een zogenaamde buik-echo waarbij het apparaat op je buik wordt geplaatst om te zoeken naar jullie kleintje. Dus doe een shirtje aan dat je makkelijk omhoog kan schuiven en een broek die je ook makkelijk een stukje naar beneden kan doen.

Zeker bij een vroege termijnecho (10 – 12 weken), moet je eerst veel water drinken. Om twee redenen: je volle blaas duwt je baarmoeder omhoog en vocht laat de geluidsgolven van de echo goed door.

 

Het kan zijn dat er wordt besloten om een inwendige echo te maken. Bijvoorbeeld omdat de kleine niet goed in beeld te krijgen is met de buikecho. Dan wordt er een echo via je vagina gemaakt. Niet iedereen vindt dat een even prettig idee. Gelukkig doet een inwendige echo bijna nooit pijn. De arts of verloskundige heeft dit al heel vaak gedaan, waardoor ze dit vaak erg goed kunnen. Het apparaat dat wordt gebruikt is langwerpig, krijgt een speciaal condoompje om en wat glijmiddel, zodat het soepeler gaat. Of om het meer tot de verbeelding te laten spreken: een soort vibrator met een camera in de neus. Hij trilt overigens niet ;-).

 

En tot slot, niet geheel onbelangrijk, de termijnecho wordt standaard vergoed door je zorgverzekeraar. Dus je hoeft je geen zorgen te maken om de kosten. Het gaat zelfs niet van je eigen risico af!

 

P.S. Hoe werkt een echo eigenlijk? En welke verschillende echo’s zijn er? Dat lees je hier.

Klinkt goed, dus stuur me dat magazine met tips!

# slimmerzwanger