Curettage

Een zuigcurettage is een methode om het vruchtje weg te halen bij ongewenste zwangerschap of bij een miskraam. Onder narcose of plaatselijke verdoving wordt de baarmoeder leeggezogen (slangetje of zuigertje) of met een metalen spatel (schrapertje) leeg gemaakt. Een curettage is een zeer ingrijpende gebeurtenis en kent voor- en nadelen. Je verloskundige, gynaecoloog of arts informeert en adviseert je hierover.

Als je een korte narcose krijgt, wordt je in slaap gebracht. Je merkt dan niets van de curettage zelf. Als de curettage onder plaatselijke verdoving wordt gedaan, voel je meestal weinig van de curettage zelf. Per ziekenhuis kan het verschillen welke voorkeur zij hebben. Ook jouw persoonlijk situatie telt mee in de keuze. Of narcose of plaatselijke verdoving. Beiden hebben voor- en nadelen. De gynaecoloog zal dat met je bespreken.

De curettage zelf duurt maar zo’n 5 tot 10 minuten. Bijna altijd mag je dezelfde dag weer naar huis. Als alles weggehaald is, stopt de bloeding meestal vanzelf binnen enkele dagen.

Helaas gaat het niet altijd helemaal goed. Ongeveer 1 op de 20 vrouwen moet na 2 weken weer terug voor nog een curettage. Ook zijn er andere risico’s. Er kunnen complicaties optreden zoals:

  • infectie
  • hevig bloedverlies
  • beschadiging van de baarmoeder of baarmoedermond
  • problemen door de narcose

Gelukkig komt dat maar zelden voor.

Er zijn ook risico’s voor toekomstige zwangerschappen:

  • Kleine kans op verklevingen van het baarmoederslijmvlies. Hoe vaker je een curettage hebt gehad, hoe groter de kans. Bij verklevingen kan het iets moeilijker zijn om weer zwanger te worden.
  • Kleine kans op beschadiging baarmoedermond. Een beschadiging aan de baarmoedermond kan een vroeggeboorte veroorzaken.

Omdat je lichaam vaak zelf de miskraam binnen twee weken op gang brengt en door deze risico’s, is het huidige advies om af te wachten na een miskraam.

Klinkt goed, dus stuur me dat magazine met tips!

# slimmerzwanger