Cafeïne

Heeft cafeïne invloed op je vruchtbaarheid? Een vraag die vaak gesteld wordt en veel verschillende antwoorden op te vinden zijn.

Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat cafeïne en daarmee koffie invloed heeft op je vruchtbaarheid. Wel weten we dat grote hoeveelheden cafeïne (of je dat nu binnenkrijgt via cola, energiedrank, koffie of thee) invloed heeft op de ontwikkeling van een baby in de baarmoeder. De wetenschappers geven aan dat grote hoeveelheden cafeïne invloed heeft op gezonde groei van de baby, deze kan minder zijn als je veel cafeïne gebruikt. Ook geeft men aan dat er zelfs mogelijk miskramen zijn door te grote hoeveelheden cafeïne.
Er wordt geadviseerd om tijdens de zwangerschap maximaal drie koppen koffie per dag te drinken. Dat is ongeveer 200 tot maximaal 300 mg cafeïne. Houd er rekening mee dat in zwarte thee ook cafeïne zit, en in cola, energiedrank maar ook in groene thee.

Hoeveel koffie en andere cafeïne-houdende dranken drink je gemiddeld per dag als je kijkt naar de afgelopen week?
Als je onder die 200 tot maximaal 300 mg cafeïne per dag zit, dan kan het ook tijdens een zwangerschap volgens de laatste wetenschappelijke onderzoeken geen kwaad. Zit je daar boven, dan adviseren wel om alvast te minderen. Je weet namelijk de eerste weken van een zwangerschap nog helemaal niet dat je zwanger bent.

Klinkt goed, dus stuur me dat magazine met tips!

# slimmerzwanger