Poepen en plassen

Door Marjolijn Vermeulen – de Jong

Wat een gek onderwerp dit keer: poepen en plassen! Ik kon geen andere naam bedenken. We hebben het over het algemeen niet vaak over poepen en plassen. Het liefst helemaal niet. Alsof het om hele vreemde zaken gaat. Als je zwanger bent, leer je om erover te praten want de verloskundige vraagt er met regelmaat naar. Als je dan bevallen bent, moet je ook vertellen of je al hebt kunnen plassen en poepen. Het wordt terloops aan je gevraagd, alsof je over het weer praat.

Baby’s
Maar dan is er je pasgeboren baby. Een veel gestelde vraag van ouders is toch echt: ‘Heeft onze baby al geplast en gepoept?’. Dan lijkt het de belangrijkste vraag van de wereld te zijn. Bij een te vroeg geboren baby gaat het poepen vaak niet helemaal vanzelf, omdat de darmen nog niet rijp zijn. Het kan soms enkele dagen duren voordat een baby gaat poepen. Soms moeten we een beetje helpen om het op gang te brengen door bijvoorbeeld een buikmassage te geven of met een slangetje wat warm water in de anus te spuiten. Dat noemen we een klysma. En wat zijn alle ouders toch trots en gelukkig als hun baby voor het eerst heeft gepoept of heeft geplast. Altijd leuk om ouders blij te maken met de kleinste dingen van het leven!

Eerste babypoep
De eerste poep van een baby heet meconium. Dit is een hele zwarte poep die ook heel taai en plakkerig is. Als deze poep al even in de luier zit, is het lastig om de poep van de billen te poetsen. Van tevoren een beetje vaseline smeren kan helpen om de poep van de billen af te krijgen. Deze poep is zo zwart, omdat de baby alleen nog maar vruchtwater heeft gedronken en nog geen melk. Soms poept een baby wel zes keer meconium voordat de kleur en vorm van de ontlasting begint te veranderen.

Soorten poep
En dan ná de eerste poep, wat krijgen we dan? Dat ligt helemaal aan de soort melk die de baby krijgt. De poep van een baby met flesvoeding ziet er anders uit dan de poep van een baby met borstvoeding. Bij een baby die flesvoeding en borstvoeding krijgt, is de ontlasting weer anders. Bij de baby’s die borstvoeding krijgen, wil de poep ook nog wel eens veranderen van heel dun (spuitluiers) tot wat vaster. Ook kan het voorkomen dat een baby die borstvoeding krijgt een hele week niet poept. Borstvoeding is namelijk licht verteerbaar. Een ding is wel altijd hetzelfde: er wordt nog erg veel gepoept door jullie baby en meestal is de geur ook makkelijk te herkennen!

 

Marjolijn Vermeulen-de Jong (38) werkt in het Máxima Medisch Centrum als verpleegkundige en borstvoedingsdeskundige op de intensive care van de afdeling neonatologie; daar waar de pasgeboren baby’s een moeilijke start maken. Met haar vijftien jaar ervaring als NICU-verpleegkundige heeft ze het geluk – en soms verdriet – in die allereerste spannende dagen van heel dichtbij, tussen enge kabels en slangen, meegemaakt. Als moeder van een dochter (10) en een zoon (8) snapt ze des te meer dat de gezondheid van je ongeboren kind boven alles gaat. Want hoe mooi ze haar werk ook vindt, ze gunt niemand de afschuwelijke angst die gepaard gaat met de (vroeg)geboorte van een kindje.

 

Reacties

Nog geen reacties

Reactie

Klinkt goed, dus stuur me dat magazine met tips!

# slimmerzwanger