Wanneer mogen jullie?

Zwanger worden. Dat was toch iets met bloemetjes, bijtjes en een ooievaar? Nee dus. Zwanger worden is een kwestie van een goede timing. Want je hebt slechts een paar dagen per maand dat het lukt. Wanneer die paar dagen zijn, verschilt van vrouw tot vrouw. Het heeft namelijk alles te maken met je ongesteldheid. Ben je even kwijt hoe dat ook alweer precies zat met vruchtbaarheid? We praten je even bij!

Wat is ongesteld?

Elke maand word je ongesteld (menstruatie). Die bloeding is een soort grote opruiming van je niet gebruikte eitje. Want elke maand bereidt jouw baarmoeder zich voor op een mogelijke zwangerschap. Om het bevruchte eitje een goed nestje te geven, wordt je baarmoederslijmvlies een beetje dikker. Maar als dat niet nodig was, omdat je dus niet zwanger bent geworden, laat dat baarmoederslijmvlies los en gaat het je lichaam uit. En daarbij komt dan ook wat bloed mee.

De eisprong

Als vrouw ben je elke maand een paar dagen achter elkaar vruchtbaar. Dat betekent dat als je tijdens één van die dagen onbeschermde seks hebt, je zwanger kunt worden. Bij de meeste vrouwen volgen die vruchtbare dagen zo’n twee weken na hun ongesteldheid. Dan is er namelijk weer een nieuw eitje losgekomen: de eisprong. Dit eitje blijft een paar dagen in je eileiders wachten in de hoop wat sperma tegen te komen. Als de man klaarkomt in de vrouw zwemmen er miljoenen zaadcellen richting het eitje en is er slechts één zaadcel nodig die een klik heeft met het eitje. Die zaadcel dringt het eitje binnen en pats; dan is de bevruchting klaar!

Wanneer zijn jouw vruchtbare dagen? Reken het uit!

Nu je de pil, spiraal of ander anticonceptiemiddel vaarwel hebt gezegd, is het tijd om te ontdekken wanneer jouw vruchtbare periode is. Maar let op: om te weten wanneer je de meeste kans hebt om zwanger te worden, moet je eerst weten hoe lang jouw menstruatiecyclus duurt. Dat betekent: elke maand bijhouden wanneer je ongesteld bent. Schrijf in je agenda steeds de eerste dag van je menstruatie op. Tel nu hoeveel dagen er tussen die eerste dag van je ongesteldheid en de eerste dag van de daaropvolgende ongesteldheid zitten. Als het elke maand verschilt, neem je het gemiddeld aantal dagen. Zo, nu weet je hoe lang jouw menstruatiecyclus is.

Zo bereken je jouw menstruatiecyclus

Een voorbeeld: de eerste dag van je menstruatie was op 12 mei. De maand erop was het 9 juni. Daarna op 8 juli. Dan 5 augustus en vervolgens op 2 september. Dan tel je 28 dagen tussen mei en juni, 29 dagen tussen juni en juli, 28 dagen tussen juli en augustus en weer 28 dagen tussen augustus en september. Om het gemiddeld aantal dagen van jouw menstruatiecyclus uit te rekenen, tel je alle dagen bij elkaar op en deel je het door het aantal maanden dat je het hebt bijgehouden. In dit voorbeeld is dat dus 28 + 29 + 28 + 28 = 113. 113 deel je door 4 (maanden) en dan kom je uit op 28,25 dagen. De menstruatiecyclus duurt dus gemiddeld 28,25 dagen. Omdat we alleen in hele dagen tellen, mag je in dit geval uitgaan van 28 dagen. In dit voorbeeld is de menstruatiecyclus dus 28 dagen.

En wat is dan het moment voor slimmere seks?

Ongeveer 14 dagen vóór je volgende ongesteldheid, heb je een eisprong (ovulatie). Op dat moment komt er één rijpe eicel vrij die klaar is om bevrucht te worden. Erg veel tijd om ‘raak’ te schieten heb je niet… Want de rijpe eicel blijft maar 12 tot 24 uur beschikbaar voor bevruchting. Daarna vertrekt ze, bevrucht of onbevrucht, richting je baarmoeder en maken de zaadcellen geen kans meer. Het goede nieuws is dat zaadcellen een stuk geduldiger zijn. Zij kunnen rustig 2 dagen in jouw lichaam afwachten tot de ovulatie plaatsvindt. Slim is het dus als je 4 dagen voor je eisprong seks hebt. Doe dit 2 dagen later opnieuw en herhaal dat 2 dagen weer. Kortom, bij een menstruatiecyclus van 28 dagen kan je het beste tussen dag 10 en dag 16 seks hebben. Dus 10 dagen nadat je ongesteld bent geworden.

Meten is weten

Vertrouw je niet blindelings op je eigen rekenkunsten? Of is de lengte van je cyclus nogal verschillend? Met 2-3x per week seks, dus om de dag of twee dagen, maak je de meeste kans. Uiteraard kan je ook met een ovulatietest kijken wanneer je eisprong is, deze zijn gewoon te koop bij de drogist.
En twijfel je of je wel een eisprong hebt? Als je menstruatiecyclus tussen de 21 en 35 dagen is, dan heb je bijna zeker een eisprong. Is je menstruatiecyclus korter of langer? Dan kan je het beste even naar de huisarts gaan. Meer van dit soort tips, weetjes en adviezen? Meld je dan hier aan voor Slimmer Zwanger.

Klinkt goed, dus stuur me dat magazine met tips!

# slimmerzwanger