Overgewicht

Door Sascha de Jong

“Ik verwacht vanmiddag een telefoontje van de gynaecoloog, dus ik houd mijn telefoon bij de hand,” zegt mijn cliënt bij binnenkomst. We kennen elkaar inmiddels een tijdje. Ze komt omdat ze een zwangerschapswens heeft. Ze heeft overgewicht en wil gezonder eten en afvallen om haar kans op een zwangerschap te vergroten.

Tot dusver gaat het geweldig goed. Ze is van 122 naar 108 kg afgevallen. Ze is dan ook enorm gemotiveerd. Zij en haar man willen dolgraag een baby. Daarom staat haar gezondheid nu voorop. Daarnaast wil ze dat haar kind straks opgroeit in een gezonde omgeving: alles wat zij en haar man nu doen om gezond te leven, wordt straks doorgegeven aan hun kind. Later het goede voorbeeld geven, is voor haar minstens zo’n grote drijfveer.

Wat is (een goed) BMI?

Het hebben van een gezond(er) gewicht helpt enorm bij het zwanger raken. Een gezond gewicht heb je als je Body Mass Index (BMI, ofwel de verhouding tussen lengte en gewicht) tussen 20 en 25 is. Heb je een BMI hoger dan 25, dan spreek je van overgewicht. Bij een BMI hoger dan 30 spreek je van obesitas. Dit betekent ernstig overgewicht. Vanaf een BMI van 29 wordt het steeds moeilijker om spontaan zwanger raken. Met elk punt die de BMI daarna omhoog gaat, vermindert de kans met ongeveer 5%. Bij een BMI van 35 is de kans op een zwangerschap 26% lager dan bij een BMI tussen de 21 en 29. Bij een BMI van 40 is de kans op een zwangerschap zelfs 43% lager (bron). Het Voedingscentrum heeft een handige calculator om te checken wat jouw BMI is.

Schuldig voelen vanwege overgewicht

De telefoon gaat over. Het is inderdaad de gynaecoloog. Ik loop de kamer uit om mijn cliënt wat privacy te geven bij haar gesprek. Als ik even later weer binnenkom, barst ze in tranen uit. Uit onderzoeken bleek dat er een andere reden is waardoor het zwanger raken moeizaam gaat. “En ik was zó gefocust op mijn gewicht, dat ik er vanuit ging dat alléén dat de oorzaak was! Ik voelde me door mijn gewicht zo schuldig dat zwanger raken een probleem was dat ik moest oplossen.” Ze beschrijft haar gevoel als een combinatie van verbazing, opluchting, verwarring.

Je hebt niet alles in de hand

Zwanger raken is iets moois, maar ook zoiets ingewikkelds waarbij vele factoren een rol spelen. Het hebben of bereiken van een gezond gewicht is daar één voorbeeld van. Moeilijk is dat je niet alles zelf in de hand hebt. Een gezond eetpatroon en gewicht is iets wat je wél zelf in de hand hebt. En dat veranderen, voelt fijn. Dan doe je wat. Ook al is het maar een onderdeel van het grote geheel.

Sascha de Jong (40) is (sport)diëtist bij thuiszorgorganisatie Careyn in Utrecht. Buiten werktijd zijn hardlopen, city trips en actieve vakanties favoriete bezigheden. Tijdens haar spreekuren ziet ze vaak ouders met jonge kinderen en vrouwen waar het zwanger worden of het zwanger zijn niet zonder problemen gaat. En iedereen weet: als je zwanger wilt worden, als je zwanger bent en als je je kind goed wilt laten opgroeien, is het heel belangrijk om gezond te eten. Maar onderscheid maar eens in die enorme berg aan informatie die er over gezond eten op internet staat wat waar is en wat niet… Sascha verheldert het in haar blogs. En geeft tips hoe je gezond eten nou écht volhoudt.

Reacties

Nog geen reacties

Reactie

Klinkt goed, dus stuur me dat magazine met tips!

# slimmerzwanger