Grote broer, kleine broer!

Door Joke Robbemont

Heel vaak verleen ik zorg in gezinnen waar al oudere kinderen rond lopen. Ik vind het belangrijk om deze kinderen te betrekken bij de zorg voor het nieuwe broertje of zusje. Daarbij ontstaan vaak hilarische situaties, welke ik van tijd tot tijd graag met jullie deel. Zo ook het onderstaande verhaal.

Vanmorgen word ik al vroeg gebeld voor de start van een nieuwe werkweek. Mijn tas en uniform liggen al klaar, dus ik kan snel vertrekken en arriveer rond half negen bij het gezin waar gisterenavond klein babybroertje Vincent is geboren, aldus ‘grote’ broer Roel van vijf jaar. Hij belooft plechtig om deze week ‘mijn grote steun en toeverlaat’ te worden.  En werkelijk… hij volgt me in mijn doen en laten en is als een hondje zo trouw! Wijst aan waar de boterhammen en de hagelslag zijn en helpt driftig mee met de ontbijtbordjes voor mama, papa en hemzelf.

Minischort

In mijn tas zit een minischort met daarop het logo van onze kraamorganisatie. Meestal roept dat vooral bij grote zussen enthousiasme en ontzag op, maar deze week tref ik een super enthousiaste broer die zichzelf er al helemaal in ziet lopen. Kortom: we hebben een deal! Hij sleept het babybad voor me naar de badkamer en tovert shampoo en haarborstel tevoorschijn. Heerlijk zo’n hulp!

Plassen

Op dag vier kom ik aanrijden en parkeer mijn auto aan de zijkant van het huis. De vader staat mij al op te wachten, vandaag gaat hij weer aan het werk. “Goedemorgen, vorm jij vanmorgen het welkomstcomité?” vraag ik grappend.  “Nou nee,” antwoordt hij, “Roel wil graag het welkomstcomité zijn, maar het leek me goed om even te wachten tot je binnen bent…” Later snap ik pas wat hij daarmee bedoelt. Ik bel netjes aan bij de voordeur en hoor… doodse stilte! Ik klop op de deur en roep door de brievenbus: “Joehoe Roel, IK ben het, Joke. Doe je de deur even voor me open?” Waarop een klein stemmetje klinkt: “Jaha strakjes, ik moet eerst even plassen!”

Warm welkom

“Ja dát bedoel ik dus,” zegt zijn Roels vader, “leer mij mijn zoon kennen.” Dus pappa roept weer: “Roel, even de deur opendoen jongen, dan kan zuster Joke naar binnen.” Maar Roel blijft vastberaden en geeft hetzelfde antwoord als zojuist. Het begint op mijn lachspieren te werken, terwijl vaderlief lichtelijk geïrriteerd raakt en met zijn sleutel de voordeur opent. Daar tref ik een open toiletdeur aan en als ik om het hoekje kijk, zie ik Roel zitten met zijn allerliefste snoetje (lees: ondeugend) en zegt hij: “Hoi Joke, ik heb gepoept, wil jij even mijn billen afvegen?” Ik heb nog nooit zó’n ‘warm’ welkom gehad als deze morgen. Mijn dag kan niet meer stuk!

Joke Robbemont (57) is kraamverzorgster bij Kraamzorg De Waarden. Voor Slimmer Zwanger deelt ze praktische tips, evenals grappige en ontroerende ervaringen. Ze vindt het geweldig om de kraamweek met een fijn gevoel af te sluiten, omdat ze het gezin goed geïnformeerd en verzorgd achterlaat. Het verloop van de zwangerschap is iets waar Joke zich telkens in verdiept. Tenslotte helpt dat haar om de kraamweek, die toch voor iedereen weer anders is, goed in te schatten en zo gezamenlijk prettig door te komen.

Reacties

Nog geen reacties

Reactie

Klinkt goed, dus stuur me dat magazine met tips!

# slimmerzwanger