Gewichtig nieuws voor de man

Door Sascha de Jong

Niet alleen bij vrouwen, maar ook bij mannen heeft een gezond gewicht een positief effect op de vruchtbaarheid. De kans op zwangerschap vergroot je door allebei een gezond gewicht te hebben. Maar hoe bereik je dat?

Hoi man! Ja, ik heb het tegen jou. Had je niet verwacht hè? Want als het gaat om zwanger worden en gezond eten, denkt eigenlijk iedereen meteen aan wat een vrouw moet eten. Maar gezonde voeding en een gezond gewicht is net zo belangrijk voor een man. Uit onderzoeken blijkt namelijk dat bij vrouwen én mannen een gezond gewicht een positief effect heeft op de vruchtbaarheid. Anders gezegd: als je overgewicht hebt, kun je minder vruchtbaar zijn. Met een gezond gewicht vergroot jij dus de kans op een zwangerschap.

Kleine stappen voor groots effect

Nu je weet dat een gezond gewicht belangrijk is, kan ik me voorstellen dat je misschien wat wilt gaan afvallen, als je overgewicht of obesitas hebt. Daarvoor hoef je echt geen (crash)dieet te gaan volgen. Begin maar eens met kleine stappen zoals vaker zelf koken in plaats van een snelle (afhaal)maaltijd, meer groenten op tafel. Gebruik tijdens de lunch iets minder beleg op je brood en eet er rauwkost (tomaatjes, paprika, wortel, komkommer) bij. Drink vaker water in plaats van frisdrank of sap. Kies bewuster tussendoortjes of extraatjes in plaats van gedachteloos snacken bij de tv.

Eerst vragen, dan snacken

Bewuster snacken doe je door jezelf de volgende vragen te stellen:

  • hoeveel ga ik eten? Is een schaaltje genoeg of moet de zak leeg?
  • hoe vaak ga ik iets extra’s eten? Moet het elke dag of kun je het een paar dagen overslaan?
  • wat ga ik eten? Moet het iets groots zijn zoals een gevulde koek of een stroopwafel? Of kan een speculaasje, bitterkoekje of ander klein, alledaags koekje ook?

Samen werkt beter

Het goede nieuws bij het veranderen van je leefstijl, is dat het vaak het best werkt als je het samen doet. Spreek af met je partner hoe jullie samen jullie leefstijl veranderen. Dat begint al bij het boodschappen doen. Als de één minder en gezonder wil eten, dan is het niet handig als de ander het boodschappenkarretje overlaadt met chocolade, koek, frisdrank en chips.

Gezonde toekomst

Niet alleen jullie hebben voordeel bij gezonde voeding. Als je gezond eten niet ziet als dieet maar als leefstijl, dan zet je het makkelijker voort. Dat betekent dat je straks een goed voorbeeld bent voor je kind. Gezond eten is dan niet een opgave, maar vanzelfsprekend in jullie gezin. Zo zorg je ervoor dat je kind gezond opgroeit.

Sascha de Jong (40) is (sport)diëtist bij thuiszorgorganisatie Careyn in Utrecht. Buiten werktijd zijn hardlopen, city trips en actieve vakanties favoriete bezigheden. Tijdens haar spreekuren ziet ze vaak ouders met jonge kinderen en vrouwen waar het zwanger worden of het zwanger zijn niet zonder problemen gaat. En iedereen weet: als je zwanger wilt worden, als je zwanger bent en als je je kind goed wilt laten opgroeien, is het heel belangrijk om gezond te eten. Maar onderscheid maar eens in die enorme berg aan informatie die er over gezond eten op internet staat wat waar is en wat niet… Sascha verheldert het in haar blogs. En geeft tips hoe je gezond eten nou écht volhoudt.

Reacties

Nog geen reacties

Reactie

Klinkt goed, dus stuur me dat magazine met tips!

# slimmerzwanger