Drempel

Door Sascha de Jong

Leuk, al die adviezen van de diëtist, maar er zijn behoorlijk wat drempels en obstakels te overwinnen bij het toepassen van die adviezen in het dagelijks leven. Over durf, moed en drempels bij gezonder eten op je werk.

Mijn cliënt is een vrouw van 28, heeft overgewicht en wil gezonder eten. Ze vertelt hoeveel ze heeft moeten overwinnen om de adviezen die ik haar gaf daadwerkelijk in de praktijk toe te passen. Een voorbeeld van dingen die ze niet durfde: salades bij de lunch of gezonde snacks zoals wortel en komkommer eten op haar werk. En voor mij is dat wel goed om terug te horen. Ik verkeer meestal in het soort omgeving waarin dat heel normaal en geaccepteerd is. Iedereen om mij heen zit in lunchpauzes rauwkost, salades en groentes te eten. Ik denk er soms te weinig bij na dat andere mensen wel een omringd zouden kunnen zijn door collega’s op het werk of familieleden thuis die honend zitten te kijken naar wat er allemaal uit trommeltjes en zakjes wordt gehaald.

Kleine stappen

Hoe pak je dat aan, je eetgewoonten veranderen als je niet thuis bent in je veilige omgeving? Als je bang bent uitgelachen of veroordeeld te worden omdat je dingen anders doet dan collega’s of vrienden?

  • Begin met groenten eten op je brood, dan springt het niet meteen in het oog. Doe rauwkost tussen je vertrouwde boterham met kaas. Rauwkost kan zijn sla, tomaat, komkommer, maar ook reepjes paprika, geraspte wortel, kiemgroenten, alfalfa, plakjes radijs, avocado en rode biet zijn lekker en zorgen voor kleur en variatie.
  • Smeer groentespread op je brood. We kennen allemaal de ouderwetse sandwichspread (die overigens prima is) maar er zijn steeds meer groentespreads bij gekomen. Denk aan een spread met pompoen, spinazie, erwten, rode biet, wortel, etc.
  • Een andere variant van plantaardig broodbeleg is humus (kikkererwtenpasta) die bestaat ook in veel verschillende smaken.
  • Heb je al deze stappen al gezet? Dan ben je klaar voor snoeptomaatjes, snackpaprika, worteltjes of een salade bij de lunch of als tussendoortje.

Trailblazer

Als je gezonder gaat eten en je durft die stap te zetten, dan zal je merken dat je ook voor anderen de mogelijkheid biedt dit te gaan doen. Natuurlijk zijn er meer mensen die het heus wel willen, maar ook niet durven. Wees de trailblazer op jouw werkplek! Bedenk je ook dat mensen vaak heel erg met zichzelf bezig zijn en niet zo met anderen. Misschien zien ze niet eens wat jij aan het eten bent omdat ze het druk hebben met hoe ze zelf overkomen of met hun smartphone. Een mooie uitspraak van Mark twain is:” I’ve had a lot of worries in my life, most of which never happened” En als je het toch nog niet aandurft, begin dat onderweg. Eet snoeptomaatjes op weg naar huis in plaats van candybars en dropjes in je auto.

Steun

Het komt er op neer dat als je je (eet)gewoonten wilt veranderen, dat daar nogal wat doorzettingsvermogen, moed en durf voor nodig is. En dat het lang niet altijd gaat om besluiten die je zelf neemt, maar dat je ook afhankelijk bent van medewerking, welwillendheid en steun van je directe omgeving: gezin, collega’s, familie en vrienden. Betrek ze bij je plannen en laat hen je steun zijn.

Sascha de Jong (40) is (sport)diëtist bij thuiszorgorganisatie Careyn in Utrecht. Buiten werktijd zijn hardlopen, city trips en actieve vakanties favoriete bezigheden. Tijdens haar spreekuren ziet ze vaak ouders met jonge kinderen en vrouwen waar het zwanger worden of het zwanger zijn niet zonder problemen gaat. En iedereen weet: als je zwanger wilt worden, als je zwanger bent en als je je kind goed wilt laten opgroeien, is het heel belangrijk om gezond te eten. Maar onderscheid maar eens in die enorme berg aan informatie die er over gezond eten op internet staat wat waar is en wat niet… Sascha verheldert het in haar blogs. En geeft tips hoe je gezond eten nou écht volhoudt.

 

Reacties

Nog geen reacties

Reactie

Klinkt goed, dus stuur me dat magazine met tips!

# slimmerzwanger