De verandering van je leven

Door Oswald Kwas

Al heel vroeg in mijn carrière als personal trainer (meer dan twintig jaar geleden) merkte ik op dat een groot aantal van mijn klanten eigenlijk op zoek was naar meer dan alleen training. Opvallend was ook dat ze dat zelf niet door hadden. In eerste instantie kwamen ze alleen voor fysieke training bij mij terecht.  

Er waren mensen die wilden afvallen of in spiermassa wilden aankomen, of juist hun conditie verbeteren. Maar op een of andere manier trok ik ook veel klanten aan die graag met me praatten. Soms hadden we in een trainingssessie alleen maar met elkaar gesproken en toch gingen de mensen met een heel tevreden gevoel naar huis. Ik merkte op dat veel van deze mensen door de spanning vaak rug-, nek- en schouderklachten hadden. Anderen gingen door de spanning juist veel snoepen of roken. Sommigen kampten met hevige hoofdpijnen. Ook veel gezien: iemand met een burnout.

Een opmerkelijke man

Op een dag kwam ik de sportschool binnenlopen en zag ik een, voor mijn gevoel, opmerkelijke man staan. Hij viel me op een of andere manier meteen op. Daar stond hij, bij de ingang van de sportschool. Een kalende man van middelbare leeftijd. Z’n kleren hingen een beetje aan z’n lijf en hij zag er vermoeid uit. Maar wat me vooral opviel was z’n houding. Hij stond voorovergebogen en keek een beetje boos naar de grond. En bemoeide zich verder met niemand. ‘Wat is dat nou voor figuur?’ schoot, niet zo netjes, door me heen.

Bent u Oswald Kwas?

Ik liep de man voorbij de sportschool binnen waarna het meisje achter de balie me aanspreekt. ‘Hoi Oswald, er was net een meneer naar je op zoek’. “Ik kleed me even om en kom eraan,’ zei ik tegen haar. Omgekleed in mijn sportkleren vroeg ik naar de man. ‘Daar staat hij,’ zei ze terwijl ze naar de ingang wees. Het bleek om diezelfde man te gaan die ik al had zien staan toen ik binnenkwam. ‘Nou, dat wordt wat,’ dacht ik terwijl ik op hem afliep.

Onvergetelijke woorden

“Goedemorgen meneer, ik begreep dat u mij zocht?” vroeg ik hem. “Zo, jij bent dus Oswald de personal trainer?” zei hij terwijl hij ongestoord naar de grond bleef kijken. “Dat ben ik inderdaad,” zei ik terwijl ik oogcontact met hem probeer te zoeken. De woorden die hij dan uitspreekt, zal ik nooit vergeten. “Oswald, als je mij niet helpt, heb ik binnen een half jaar een hartaanval of een herseninfarct… Ik zal alles doen wat je zegt en het maakt me niet uit wat het kost.”

De invloed van stress

Achteraf gezien was dat voor mij het moment om me te gaan verdiepen in stress en wat het voor invloed kan hebben op iemands leven. Ik ben gaan lezen over de psychologische en fysiologische effecten van stress. Het bleek dat deze meneer al vijf jaar non stop zestig uur per week aan het werk was zonder vakantie. Hij legde per week vijftienhonderd kilometer af en at alleen langs de snelweg in restaurants. Hij was er inderdaad erg slecht aan toe. Een half jaar later heeft deze meneer onder mijn begeleiding voor het eerst in zijn leven vijf kilometer hardgelopen. We hebben nog jaren met succes samengewerkt en hij heeft zijn hele leven om weten te gooien.

Oswald Kwas (49) is naast coach, personal trainer en stress counselor bovenal levensgenieter. Deze energieke vrolijkerd vindt het belangrijk om goed in z’n vel te zitten, zodat hij uitdagingen met gemak aankan en écht van het leven kan genieten. Het leukste aan zijn werk? Dat hij mensen blij en sterk maakt, zowel lichamelijk als geestelijk. Omdat we in een maatschappij leven waarin we zóveel moeten, verdiepte hij zich in stress. Zo ontdekte hij dat stress, vooral bekend als slechte invloed, óók goed voor je kan zijn. Voor Slimmer Zwanger blogt Oswald over de invloed van stress op jouzelf en je ongeboren kindje. Want wist je dat je kindje jouw stress al in de baarmoeder meekrijgt?

Reacties

Nog geen reacties

Reactie

Klinkt goed, dus stuur me dat magazine met tips!

# slimmerzwanger