Wat is stress?

Door Oswald Kwas

Als je stress googelt, krijg je heel wat hits. De uitleg wat stress betekent, kan behoorlijk van elkaar  verschillen. Wat mij betreft houden we het voorlopig even simpel en geef ik de betekenis die ervoor gebruik: stress is spanning die je eigenlijk, bewust of onbewust, niet aankan.

In sommige gevallen lijden we eronder, geestelijk en/of lichamelijk, hoewel stress niet altijd slecht hoeft te zijn. Maar, als we niet alert blijven, dan kan stress onze levenskwaliteit negatief beïnvloeden of zelfs levensbedreigend worden. Vooralsnog is stress niet per definitie slecht en ook is stress op zich zeker geen ziekte te noemen. Het gaat vooral om bewustzijn. Als ik het in mijn blogs in het vervolg over stress heb, dan bedoel ik vooral de verkeerde en opgehoopte stress, tenzij ik dat heel expliciet meld.

Stress komt in veel verschillende vormen, dagelijks op ons af. Denk aan onze ‘to do’ lijsten die we dagelijks af moeten werken, werkgerelateerde stress of stress die door familie of je relatie wordt veroorzaakt. Het krijgen van een kind kan stress opwekken, maar ook het zwanger willen worden. Stress kan ervoor zorgen dat je problemen ondervindt met zwanger raken.  Stress komt op zoveel verschillende manieren op ons af dat we soms aan stress lijden terwijl we niet eens weten waar die stress vandaan komt. Dan is het de taak van een counselor of therapeut om mensen te helpen zoeken naar de oorzaak van die verkeerde stress en daarna te helpen met een oplossing.

Hoe we de stress waar we mee te maken krijgen ervaren, is heel persoonlijk. Hoe we met stress omgaan is ook heel individueel. De ene persoon kan veel meer aan dan de ander, dat noemen we stressbestendigheid. De achtergrond van een individu is ook heel bepalend. Stress kan ons doen vluchten in een bepaald gedrag wat uiteindelijk nog meer stress oplevert. Terwijl we dat in eerste instantie als ontspanning zagen. Bijvoorbeeld slechte gewoonten als roken en te veel alcohol drinken, of drugs gebruik. Het probleem wordt niet opgelost en je krijgt er uiteindelijk een probleem bij, wat ook weer stress oplevert. Ik zal het in mijn blogs kortom hebben over een erg actueel onderwerp waar we allemaal wat aan zouden kunnen hebben. Tot de volgende keer!

Oswald Kwas (49) is naast coach, personal trainer en stress counselor bovenal levensgenieter. Deze energieke vrolijkerd vindt het belangrijk om goed in z’n vel te zitten, zodat hij uitdagingen met gemak aankan en écht van het leven kan genieten. Het leukste aan zijn werk? Dat hij mensen blij en sterk maakt, zowel lichamelijk als geestelijk. Omdat we in een maatschappij leven waarin we zóveel moeten, verdiepte hij zich in stress. Zo ontdekte hij dat stress, vooral bekend als slechte invloed, óók goed voor je kan zijn. Voor Slimmer Zwanger blogt Oswald over de invloed van stress op jouzelf en je ongeboren kindje. Want wist je dat je kindje jouw stress al in de baarmoeder meekrijgt?

Reacties

Nog geen reacties

Reactie

Klinkt goed, dus stuur me dat magazine met tips!

# slimmerzwanger